Airbus vinnare i EADS-slakt

2013-12-09 09:57  

Tusentals jobb försvinner när EADS skär ner på militärsatsningarna. Vinnare är Airbus, som får ge namn åt hela koncernen.

Under dagen ska EADS-chefen Tom Enders meddela hur stora nedskärningarna blir. Särskilt drabbat är militärdivisionen Cassidian. Sannolikt kommer rymddivisionen Astrium och Cassidian att slås samman med Airbus Military för att bli den nya divisionen Airbus Defence and Space.

Av de 40000 medarbetarna kan så många som 8000 komma att få lämna bolaget. Speciellt de franska fackföreningarna har enligt nyhetsbyrån dpa sagt att de tänker slå vakt om arbetstillfällena. Neddragningar hotar flera orter där bolagen är dominerande arbetsgivare.

Bakgrunden är minskade försvarsbudgetar i ett flertal av världens länder. Stridsplanet Eurofighter har det trögt på marknaden, transportplanet A400M blev försenat och beställare hoppade av och även andra militära beställningar minskar.

Tom Enders arbetade hårt för en sammanslagning av EADS med brittiska BAE Systems, men den tyska regeringen satte sig på tvären och affären gick om intet.

Tillverkningen av civila flygplan inom Airbus är ljuspunkten i koncernen.

Håkan Abrahamson

Mer om: Airbus EADS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt