Airbus snålplan försenas

2011-11-10 13:49  
Airbus A350 XWB kommer till kund först 2014 Foto: Airbus

Airbus utmanare till Boeings Dreamliner blir ytterligare försenad. Första leveransperiod är nu satt till första halvåret 2014.

Airbus A350 XWB ska precis som Dreamliner kunna sänka driftskostnaderna för flygbolagen. De får nya snålare motorer och byggs till hälften av kolfiberkompositer. Det ska minska energiförbrukningen med 20 procent.

Ovana vid att använda så stora mängder kolfiberkomponenter i flygplan ledde till att Boeing 787 Dreamliner försenades med över tre år. Airbus har inte angivit någon orsak till förseningen för A350. Senareläggningen av leveranserna väntas kosta ett par miljarder kronor.

I samband med redovisningen av resultatet för tredje kvartalet meddelade den europeiska flygplanstillverkaren att man lägger ner tillverkningen av det fyrmotoriga planet A340. Det är ett plan som ska konkurrera med Boeings långflygare 777, som efter en uppgradering åter intresserar flygbolagen. A340 har däremot inte fått en order på två år. Den tvåmotoriga versionen A330 finns dock kvar på programmet.

Så mycket bättre går det då för den mindre modellen A320. Airbus räknar med att ha tecknat order på 1500 nya flygplan innan året är slut jämfört med prognostiserade 1000 plan.

Håkan Abrahamson

Mer om: A340 Airbus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt