Airbus och Siemens satsar på elflyg

2016-04-08 16:22  
Siemens eldrivna flygmotor har effekten 5 kW per kg. Foto: Siemens

Airbus och Siemens har tecknat samarbetsavtal om att utveckla eldrivna flygplan. Till 2030 ska ett hybriddrivet trafikflygplan för 100 passagerare vara klart.

Flygtillverkaren Airbus och industriföretaget Siemens har redan samarbetat i mindre elflygprojekt, där exempelvis det lilla batteridrivna planet E-Fan gjorde en uppmärksammad flygning över Engelska kanalen förra året.

Nu ska de båda företagen sätta ihop en utvecklingsgrupp med 200 medarbetare som ska ta fram hybriddrift och ren eldrift för passagerarflygplan. 2020 ska man ha klart för sig vilka drivsystem som lämpar sig bäst, till 2030 ska ett hybridflygplan för upp till 100 passagerare vara klart.

Med det europeiska utsläppsmålet att sänka CO2-utsläppen med 75 procent till 2050, jämfört med utsläppen 2000, ska man ta fram prototyper på drivsystem från några hundra kilowatt upp till tio megawatt eller mer. De är avsedda för flygplan för 100 passagerare för lokalflyg, medeldistansflyg, helikoptrar och obemannade flygplan.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt