Airbus först i världen med shore-to-ship drönare

2019-03-20 10:27  
Foto: Airbus

Snabba bud till uppankrade skepp. Airbus har nu påbörjat tester av sina skepp-leveransdrönare. Enligt tillverkaren kan tekniken ge enorma vinster.

Det var i förra veckan som Airbus gjorde världens första riktiga shore-to-ship-leverans med en drönare. Det flygande budet levererade 1,5 kg 3d-printade förbrukningsvaror från hamnen i Singapore till bogserbåten ”M/V Pacific Centurion”. Resan låg på tre kilometer och enligt tillverkaren tog leveransen under tio minuter.

Prototypen av Airbus Skywaysdrönare hade som ovan nämnt bara 1,5 kg last, men framöver kommer man öka detta till runt fyra kg. Och fullastad ska de klara av att köra ut bud till skepp tre kilometer utanför strandlinjen och återvända.

Läs mer: Klippet bevisar att hans fyrhjuling kan flyga

– Leverans av livsviktiga reservdelar, medicin och kontanter via båt är en etablerad del av vår serviceportfölj, som vi utför dagligen i hamnar världen över. Modern teknik som obemannade flygsystem är bara ett nytt verktyg, förvisso ett väldigt coolt, som vi kan använda i branschen för att förbättra hur vi bemöter kunden. säger Marius Johansen på Wilhelmsen Ships Services i ett uttalande.

Enligt Airbus kan system liknande deras ge många stora vinster. De två främsta är att leveranserna går upp till sex gånger snabbare och att leveranskostnaderna minskas med upp till 90 procent. Därtill minskas utsläppen en hel del.
Men att förse sjömän med förnödenheter är inte det enda Skyways är utvecklat för. Airbus kommer inom kort även att testa systemet för autonoma paketleveranser i ”urban miljö” vid Singapores universitet.

John Edgren

Mer om: Airbus Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt