Air France får första superjumbon i Europa

2009-10-30 08:59  
Air France Airbus A380

Airbus levererar idag sin första superjumbo A380 till ett europeiskt flygbolag. Leveransen går till Air France.

Vid en ceremoni på fredagen kommer Air France att som första europeiska flygbolag ta emot ett exemplar av flygplanet Airbus A380, världens största passagerarplan.

Air France är ett av fyra europeiska flygbolag som beställt superjumbon. Sammanlagt 12 plan finns på flygbolagets beställningslista.

12 plan har även British Airways beställt, Lufthansa vill ha 15 plan medan Virgin nöjer sig med 6 plan.

Totalt har Airbus 200 plan av typen A380 i orderböckerna. Största enskilda beställare är Emirates, med 58 plan på orderlistan.

Airbus A380 kan fås i olika versioner med plats för drygt 500 passagerare i tre klasser, till över 800 i charterversion. Kabinen är byggd i två våningsplan.

Motorerna till planet är antingen brittiska Rolls-Royce Trent 900 eller amerikanska Engine Alliance GP 7000. Air France har valt GP 7000 till sitt första plan.

Genom att sätta in jätteplanet på sträckan Paris - New York kan antalet flygturer per dag minska från fem till fyra. Air France räknar med en besparing på 150 miljoner kronor om året när superjumbon ersätter två mindre plan på Atlantrutten.

Håkan Abrahamson

Mer om: Flygbolag A380

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt