Affärsjet landar på gräsmattan

2014-09-03 14:15  

Världens första affärsjetplan som kan landa på opreparerade flygfält presenteras av schweiziska Pilatus Aircraft.

Företaget har tagit sitt populära enmotoriga propellerplan PC-12 ett steg vidare efter synpunkter från kunder som önskat sig ett jetdrivet plan med samma möjligheter att starta från opreparerade banor som propellerplanet.

Resultatet är PC-24, ett tvåmotorigt affärsjetplan med en räckvidd upp till 3600 km och en maxfart på 787 km/h. Med kort startsträcka och byggt för opreparerade banor är det även lämpligt som ambulansflygplan i otillgängliga regioner. De flygande läkarna i Australien har exempelvis givit värdefulla synpunkter.

Som affärsflygplan kan det utrustas för 6 - 8 passagerare, som matarflygplan kan det ta 10 passagerare. Utrustat med extra stor dör för last kan det bli en kombinerat frakt och passagerarplan eller som ambulansflyg.

PC-24 drivs med två Williams FJ44-4A turbiner med en dragkraft på 15,124 kN vardera.

Första planet rullade ut i augusti och mot slutet av året planeras första provflygningen. Certifiering hos europeiska och amerikanska lyftfartsmyndigheter beräknas till 2017, och de första planen ska sedan omedelbart kunna levereras till kund.

Redan finns 84 beställningar på planet som får ett cirkapris runt 60 miljoner kronor.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt