Advokaternas kamp om Saab

2011-12-29 15:55  

Bakom den lugna ytan runt valet av konkursförvaltare för Saab Automobile döljer sig en våldsam dragkamp mellan flera stora advokatbyråer.

Strax före jul utsågs de båda Göteborgsadvokaterna Hans L Bergqvist och Anne-Marie Pouteaux till konkursförvaltare för Saab Automobile, Saab Automobile Powertrain och Saab Automobile Tools.

Hans L Bergqvist är anställd på Delphi och Anne-Marie Pouteaux på Wistrand. De utsågs av Vänersborgs tingsrätt på måndagskvällen den 19 december, samtidigt som tingsrätten förklarade de tre Saabbolagen i konkurs.

Men så sent som på förmiddagen samma dag trodde alla det skulle bli två advokater som Saabchefen Victor Muller själv föreslagit – Mats Emthén på Carler och Mats Boman på White & Case.

Tingrätten litade dock inte på Mullers val utan tog Delphi och Wistrand i stället, trots att det ställts frågetecken kring Anne-Marie Pouteaux oberoende eftersom hon tidigare varit ombud för Europeiska Investeringsbanken när Saab lånade pengar av EIB.

Men bakom kulisserna finns det mer dramatik, rapporterar Realtid.se i dag.

Först vad det Lars-Henrik Andersson på Lindahl som ville efterträda Guy Lofalk som rekonstruktör.

Men det var ett eget initiativ från Lars-Henrik Andersson som väckte ilska och tumult inom Lindahl.

Konkursveteranen Richard Ström på Lindahl skriver till tingsrätten att ”Stockholmsmedarbetaren Lars-Henrik Andersson av misstag under några timmar på eftermiddagen och kvällen den 14 december förklarat att hand eventuellt står till förfogande som rekonstruktör. Senare samma kväll uppmärksammades misstaget och Lars-Henrik Andersson meddelade att han inte längre stod till förfogande. Men det innebär inte att advokatfirman Landahl kan åta sig uppdraget som konkursförvaltare”, skriver Richard Ström till tingsrätten.

Richard Ström är i farten ytterligare en gång. Han sågar nämligen helt Saab Automobiles egna förslag till konkursförvaltare – Emthén och Boman.

”Gäldenärens förslag till konkursförvaltare har en organisation på 10 jurister. Den samarbetsbyrån som omfattas av gäldenärens förslag till konkursförvaltare harinte någont advokat som arbetar med obeståndsjuridik”, skriver Richard Ström till tingsrätten.

I stället vill han att Lindahl och Delphi tillsammans ska hantera en eventuell konkurs och skriver till Vänersborgs tingsrätt att man redan lagt ned stora resurser på förberedelsearbetet.

Men det hjälpte inte. Det blev inget uppdrag för Lindahl när dammet lagt sig. Däremot för Delphi.

En annan flitig brevskrivare har varit DLA Nordics konkursnestor Kent Hägglund, skriver Realtid.se.

Han skriver att DLA har en av världens största rekonstruktions- och obeståndsgrupp med total 170 specialister i Europa och 250 i världen.

Han hänvisade i sitt brev till en bilaga där han namngivit ett team som skulle kunna leda arbetet.

Men bilagan nådde aldrig domstolen.

- De skickade in detta via fax, De kanske hade bråttom för vi har inte fått någon sådan bilaga, säger domstolssekreterare Mona-Lisa Johansson till Realtid.se.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt