"95 procent av samarbetena faller efter nej"

2008-11-25 23:00  

Efter Norges val av det amerikanska stridsflygplanen JSF faller Saabs planerade affärssamarbeten med Norge som korthus.-95 procent av de föreslagna industrisamarbetena kommer nu aldrig att bli av, säger Jan Nygren, affärsrådgivare åt Saab i Norge.

Jan Nygren lämnade sitt jobb på Saab i somras och är nu konsult i eget bolag. Han har det senaste året haft i uppdrag från Saab att arbeta med marknadsföringen av Jas 39 Gripen Next Generation i Norge – samtidigt som upphandlingen av nya norska stridsflygplan pågått.

Bland annat har han jobbat med att få till stånd industrisamarbeten mellan näringsliv, universitet och kommuner i Sverige och Norge, i syfte att uppfylla kravet på 100 procent motköpsaffärer.

– Cirka 95 procent av industrisamarbetena faller eftersom de var villkorade av en Gripen-affär. Bara ett litet fåtal kommer nu att löpa på, säger Jan Nygren.

Magnus Lindberg på Saab ansvarar för industrisamarbetet med Norge.

– Det stämmer. Vi hade identifierat 156 projekt tillsammans med 80 norska företag, men de är inte troligt att de som var villkorade av Gripen-köp nu blir av.

Totalt handlade det om ordrar till Norge värda 50 miljarder norska kronor på 10-15 års sikt, enligt Magnus Lindberg. Blir bara fem procent kvar, går Norge miste om 47, 5 miljarder.

En stor del av projektet gällde utveckling eller produktion av komponenter till Gripen.

– Några kan ha stark potential att leva vidare, exempelvis försvarsrelaterade projekt och projekt som berör samhällsäkerhet. Men vi har sagt att om det inte blir någon Gripen-affär så måste vi satsa våra personalresurser på att sälja Gripen till andra länder.

Bland annat de största förlorarna blir drabbas Raufoss-regionen i Norges inland, som mister projekt för miljarder norska kronor 10-15 år framåt.

Bland de projekt kan leva vidare finns nämns det föreslagna nordiska klimatklustret för förnyelsebar energi, Nordic Climate Cluster, NOCC.

Magnus Lindberg spår också att Saab går vidare med sina nya order till Natech i Narvik som ska göra nya kablar till Gripen.

Mer om: Motköp Flygplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt