Fordon

90 miljarder i potten för Saab

när Indien och Norge handlar

Gripen Demo visades upp för 700 gästande potentater i hangar 195 på Saab i Linköping i onsdags den 23 april, bara fem dagar innan Indien och Norge vill ha offert på planet.
Eddy de la Motte (th) avlöser Tony Ogilvy i Indien. Foto: Lars Anders Karlberg
JS Mann, försvarsattaché på indiska ambassaden i Stockholm. Foto: Lars Anders Karlberg
Norges försvarsminister Anne-Grete Ström-Erichsen uppvaktades intensivt av Saabchefen Åke Svensson och försvarsminister Sten Tolgfors. De släppte henne inte ur sikte under hela dagen i Linköping. Foto: Lars Anders Karlberg

Saab är med och bjuder i två av världens största vapenaffärer genom tiderna – stridsflygplan till Indien och Norge för sammanlagt över 90 miljarder kronor. Och båda offerterna ska vara inne samma dag, nu på måndag.

Publicerad

- Det är fullständigt osannolikt. Offerterna till två av Sveriges potentiellt största exportaffärer någonsin ska lämnas med en halvtimmes mellanrum - 126 plan till Indien och 48 till Norge, säger förre desigchefen för Saab Gripen, Eddy de la Motte, som leder Saabs indiska delegation till Delhi.

Han och hans team reser nu i helgen för att vara på plats med den flera tusen sidor tjocka offerten klockan 08.30 på måndag, centraleuropeisk tid, vilket är mitt på dagen indisk tid.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här