60-talsikon ska sälja VW:s elbilsteknik

2019-01-31 15:50  

En återuppstånden ikon – och reklampelare för ny teknik. På Genèvesalongen kommer Volkswagen upp en elektrisk ”Beach Buggy”. Den ska demonstrera för potentiella intressenter hur mångsidig den nya elbilsplattformen är.

När Ny Teknik var i Volkswagens teknikcenter i Dresden i fjol fick vi en genomgång av den nya modulära elbilsplattformen MEB. Ett av de stora ledorden var just flexibilitet och hur enkelt det var att bygga många olika bilmodeller på en och samma grundarkitektur.

Första bilen ut blir en elektrisk modell i Golf-storlek, men sedan ska det ta fart – och redan om tre år ska 27 nya modeller ha byggts på MEB. 2025 ska man ha hunnit fått ut tio miljoner elbilar på vägen.

Att bygga volymmodeller är dock inte det enda man kan göra på MEB. På bilmässan i Genève i början av mars kommer Volkswagen att visa upp en eldriven Beach Buggy. Och precis som urmodellen Meyers Manx från 60-talets handlar det om en bil utan fast tak och dörrar.

– En Beach Buggy är mer än en bil, det är en livsstil på fyra hjul. Den nya eldrivna konceptbilen visar hur en modern tolkning av en klassiker kan se ut och vilka känslomässiga band som elektrisk rörlighet kan skapa, säger Klaus Bischoff, designchef på Volkswagen, i ett uttalande.

Kan innebära elbilssamarbeten

Men även om det pratas om frihet, känslor och klassiska former – finns det mer bakom kulisserna. Volkswagen har i intervju bekräftat att MEB-tekniken kan licensieras ut.

– Vårt modulära konstruktionssystem för elbilar, Modularer Elektrobaukasten, bör inte enbart hållas inom VW-koncernen, säger strategichefen Michael Jost till tyska Tagesspiegel.

Enligt tidningen befinner sig VW i långt gångna samtal med potentiella kunder. Varav några är volymtillverkare. Jost avböjde dock att nämna namn, men tidigare i år avslöjade Volkswagen och amerikanska Ford att de hade ingått i en ny allians.

Läs mer: Rapport: Laddbara bilar dominerar nyförsäljningen 2026

Detta gällde i första hand utveckling och produktion av pickups och transportbilar – men i förlängningen kan det innebära elbilssamarbeten.

Den 6 mars har VW:s elektriska strandfordon premiär – återstår då att se om de i samband med detta evererar några nyheter kring MEB-samarbeten.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt