60 år med klassikern Draken

2015-10-26 09:23  
En SK 35 C Draken tillhörande Swedish Air Force Historic Flight taxar ut för start vid flygdagen på flygflottiljen F17 i Kallinge, 2014. Foto: Johan Nilsson / TT

Idag firar Saabs Draken jubileum. Planet har bland annat röstats fram som vackrast av Ny Tekniks läsare. Vi tar en titt i arkiven om ett omtyckt plan.

När Ny Tekniks läsare själva fick avgöra var saken klar: Draken är Saabs vackraste plan. Idag är det 60 år sedan planets första flygtur. Nedan har vi samlat några av de reportage som skrivits om denna flygande bit historia:

Gripens krokiga väg mot succé: TEKNIKHISTORIA. 1988 flög JAS 39 Gripen över Linköping. Det gick att se planet på två sätt. Antingen var det en dyr fåfänga som harvats fram genom förseningar och skandaler i tre decennier. Eller så var det ett smart, teknikledande stridsflygplan som konstruerades på bara några få år och gav Sverige en militär resurs i världsklass. Båda beskrivningarna stämde.

Här är Drakens sista viloplats: Idag står alla utom ett undanstoppat på olika flygmuseer. Flest plan har Österlens Flygmuseum i Simrishamn.

Saabs Draken bär spår av nazist-plan:TEKNIKHISTORIA. Draken, det svenska flygvapnets flaggskepp, delar många drag med andra världskrigets tyska superplan. Skälet är att Saabs tekniker fick tillgång till Messerschmitts hemliga ritningar kort efter kriget.

Läsarnas favorit flög på nytt: Webb-tv + text: Vid flyguppvisningen av RAF Waddington steg svenska jaktplanet J35 Draken åter till skyarna.

 

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook

 

 

Ny Teknik redaktion

Mer om: Draken

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt