50-talets Isetta får nytt liv som elbil

2018-08-20 16:11  

Två schweiziska bröder har blåst liv i den klassiska Isettan. Deras Microlino är dock en elbil som gör 90 km/h – med en räckvidd upp till 21 mil. Företaget har redan fått in 7 200 ordrar.

Mikrobilarna fyllde en viktig nisch i 50-talets krigshärjade Europa, och Isetta var en av de mest framgångsrika modellerna i klassen. Bilen som designades av italienska Iso licenstillverkades i flera länder – men det var BMW som producerade den mest framgångsrika Isetta-versionen. De stod för över 136 000 av de dryga 161 000 exemplar som tillverkades totalt.

Nu har modellen fått nytt liv av de schweiziska bröderna Oliver och Merlin Ouboter. Familjeföretaget Micro Mobility Systems har profilerat sig med kickboards och mikroskotrar, men redan 2016 presenterade de en elektrifierad nytolkning av Isettan. Microlino har designats av Zhaw University i Kina i samverkan med schweiziska Designwerk, och originalets formspråk känns igen.

Läs mer: Vill du köpa en elbil får du ställa dig i kö

Prototypen av den tvåsitsiga bilen är bara är 2,4 meter lång, och precis som på föregångaren öppnar man fronten för att ta plats i kupén. Elmotorn på 20 hästkrafter är hämtad från en gaffeltruck och ger en topphastighet på 90 km/h. Microlino har med andra ord inte mycket att hämta på motorvägen.

Företaget kommer erbjuda litiumjonbatterier i två storlekar. Standardversionen ligger på 8 kWh och ger en räckvidd på 120 kilometer. Det större batteripacket på 14,4 kWh ger 214 kilometer. Laddtiderna ska ligga på omkring fyra timmar och det sägs kosta under en tjuga att ge batteriet full kräm. Prislappen för instegsmodellen ska ligga på 125 000 kronor.

Läs mer: Här är elbilarna som säljer bäst i Sverige

Microlino kommer tillverkas av italienska Tazzari, som äger 50 procent av projektet. Så småningom hoppas de kunna prångla ut 5 000 fordon per år. Micro Mobility Systems siktar dock på att börja med blygsamma 100 bilar i år, följt av 1 500-2 000 bilar nästa år. Enligt företaget har man redan fått in 7 200 ordrar.

– Vi satte upp en lista med 500 platser, men på 3-4 dagar var den fylld, säger Merlin Ouboter till Reuters.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt