50 liv ska räddas med videoanalys

2013-12-04 09:15  

Trafikverket satsar en miljard kronor på att halvera dödsfallen på järnvägsspåren. Kameror och avancerad videoanalys är en viktig del i strategin.

Närmare hundra personer dör varje år efter att ha blivit påkörda av tåg på Trafikverkets järnvägsnät. Flera av de omkomna är personer som bara har försökt spara några minuter på att ta en genväg över spåret. Men tre av fyra dödsolyckor är självmord.

I fjol satte Trafikverket som mål att halvera antalet dödsfall räknat från år 2010 till 2020.

En miljard kronor ska satsas över en tioårsperiod för att rädda cirka 50 människoliv per år. Nya stängsel och grindar ska göra det svårare att ta sig ut på rälsen. Sly ska röjas för att minimera möjligheterna att gömma sig nära spår­et. Fler väktare ska patrullera, och skyltar ska varna.

På särskilt utsatta sträckor ska övervakningskameror och videoanalys användas. Det kan exempelvis bli aktuellt på de 45 kritiska platser runt om i landet som är särskilt drabbade av självmord, enligt Trafikverkets stati­stik.

Avancerad videoanalys ska automatiskt varna när en människa rör sig nära spåret på ett oroväckande sätt. Personalen på en övervakningscentral kan då snabbt bekräfta på sina skärmar att det verkligen är en människa. Då är det bråttom. Tåg­trafiken stoppas, och väktare eller räddningspersonal larmas för att ta hand om personen.

– Det finns ett jätte­stort värde i att förhindra självmordsförsök. Forskningen visar att personer som hindras i väldigt liten utsträckning försöker ta sitt liv igen, säger Johanna Stenberg som är tekniskt ansvarig för Trafikverkets kamera­övervakning.

Alla självmord kommer inte att kunna avvärjas med den nya övervakningen.

När en människa plötsligt hoppar från en plattform framför ett fram­rusande tåg så är det omöjligt att hinna stoppa tåget. Men vid många självmord befinner sig personen nära spåren en stund före försöket, kanske gömd bakom en buske. Deras liv hoppas myndigheten kunna rädda.

Kraven på tekniken är hårda. Farliga situationer får inte missas, samtidigt som falsklarmen måste vara få.

Här är några av utmaningarna:

  • Att skilja människor från djur, ­fordon, skuggor och lövverk.
  • Att bedöma avstånd. På filmen kan en människa på 100 meters avstånd se lika lång ut som en kanin som sitt­er nära kamerorna.
  • Olika ljusförhållanden både dag och natt, exempelvis starkt motljus och belysning.
  • Alla tänkbara väder som regn, blåst, dimma, snö och stora temperaturskillnader.
  • Höjdskillnader i terrängen. En människa ska upptäckas även om benen är dolda bakom något.

I somras utfördes Trafikverket tester i Ludvika med flera kameror och programvara för videoanalys från tre företag. En av programvarorna, från israeliska Agent Vi, klarade testerna.

– Den tekniken går vi vidare med, och de första installationerna ska ­göras nästa år, säger Johanna Stenberg.

Efter uppmärksammade olyckor får Trafikverket ibland kritik för att avancerad kameraövervakning inte redan finns på plats. Bland annat av leverantörer som säger att tragedin hade kunnat undvikas om deras ­teknik hade varit installerad.

– Visst, det finns massor av företag som säger ”vi kan göra videoanalys” men när vi testar är tekniken ofta inte tillräckligt avancerad. Det kan visa sig att övervakningen bara fungerar inomhus eller för att lösa enkla uppgifter, som att räkna personer på en plattform, säger Mattias Blomberg, teknisk specialist på Trafikverket.

Han berättar att många falsklarm är ett vanligt problem och att många system inte kan anslutas till myndighetens plattform för kameraövervakning eller till det ip-baserade datanätet. Några företag faller bort eftersom deras videoanalys enbart stöder den egna kameran, medan Trafikverket vill kunna välja vilken kamera som helst som uppfyller kraven. På sikt ska flera typer av sensorer kunna ­anslutas till systemet. Exempelvis ­radar för att täcka större områden och laser för att mäta exakta avstånd

Charlotta von Schultz

Mer om: Tåg Järnväg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt