47 bussar står stilla efter uppdatering

2016-02-18 10:18  

Alla 47 elhybridbussar i Sundsvalls lokaltrafik står stilla efter en mindre krock mellan två bussar.

I tisdags inträffade en lätt sammanstötning mellan två elhybridbussar vid resecentrum i centrala Sundsvall. Efter att en av busschaufförerna uppgett att hen vid händelsen hade förlorat kontrollen över bussen kallade bussoperatören Nobina in tekniker från Volvo, som tillverkar bussarna, för att undersöka problemet.

– Natten mellan onsdag och torsdag fick vi besked från Volvo att det troligen kan ha att göra med en mjukvaru-uppdatering som har gjorts på bussarna, och då tog vi alla våra 47 elhybridbussar ur trafik, säger Maryam Yazdanfar, kommunikationschef på Nobina.

Vad hände vid mjukvaru-uppdateringen?

– Det vet vi inte, men från Volvos sida har man sagt att motorerna har fått instabila varvtal. De kan plötsligt börja veva, det vill säga öka eller minska i varvtal, och det var troligen vad som hände vid sammanstötningen mellan två bussar.

Har ni varit med om något liknande problem på era bussar tidigare?

– Nej. Vi är största bussoperatör i Sverige och det här problemet har vi inte mött tidigare.

När räknar ni med att det här är åtgärdat?

– Volvo har sina tekniker på plats som jobbar med problemen. I det här läget har jag inte någon indikation på hur lång tid det kan ta.

Maryam Yazdanfar säger att de inte vet exakt när mjukvaru-uppdateringen ägde rum som tros ha orsakat problemen. Elhybridbussarna har varit i trafik sedan 2014.

Från torsdagen är flera busslinjer inställda i Sundsvall, och andra kör med nedsatt trafik.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Elsa Persson

Mer om: Mjukvara Elhybrid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt