3d-rundtur gör arbetsmiljön ombord bättre

2012-11-29 13:50  
Forskningsledare Monica Lundh och motorman Jonas Düring granskar en modell av Evolution. Foto: Chalmers HF

Evolution ska inte bara bli Östersjöns miljövänligaste fartyg, även arbetsmiljön optimeras. Forskare vid Chalmers har utvecklat ett tredimensionellt verktyg för granskning av fartygsritningar.

Fartyg är komplexa, tekniktäta och ofta mycket tungarbetade miljöer. Det är svårt att komma åt maskinrummen. Reglage och displayer på bryggan kan vara ologiskt placerade och i byssan tvingas man till tunga lyft och ohälsosamma arbetsställningar.

Ett problem när arbetsmiljön ombord utformas är att det saknas enkla och effektiva metoder för granskning av fartygsritningar. Det har ett forskarlag vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg tagit fasta på. Tillsammans med Memorial University och Virtual Marine Technology i Kanada utvecklar de ett 3d-verktyg för att i ett tidigt skede upptäcka och åtgärda designmissar. Sirius Evolution-fartyg blir först att pröva den nya tekniken.

– Maskinrummet är den största utmaningen eftersom miljön är så komplex. Men vi ska även titta på de andra avdelningarna, säger teknologie doktor och sjöingenjör Monica Lundh vid Institutionen för sjöfart och marin teknik, som leder forskarteamet.

Med 3d-verktyget skapas en virtuell miljö som gör det möjligt att gå runt i fartyget och utföra olika arbetsuppgifter. Man ska bedöma placering av teknik och undersöka om det finns tillräckligt med utrymme och lyfthjälp.

– Vi utgår från besättningarna och de arbetsmoment som vi vet kommer att utföras. I ett tidigt skede räcker det ofta med bara ett par pennstreck och några mantimmar för att rätta till ett problem. Att ändra i efterhand är oftast alldeles för dyrt och omfattande, säger Monica Lundh.

Sirius vd Jonas Backman är mycket nöjd med Chalmers insatser.

– Vi vill att besättningarna ska få en bra arbetsmiljö och våra ombordanställda är med och har synpunkter på bygget. En god arbetsmiljö är också ett sätt för oss att säkra framtida rekrytering, säger han.

Linda Sundgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL