36 sekunder försening ger världsrekord

2015-02-24 15:05  
Shinkansen N700 hos järnvägsbolaget JR Central. Foto: JR Central

Snabbtågen på de japanska huvudlinjerna var i snitt 36 sekunder försenade, vilket ger landet världsrekord i punktlighet för tåg.

Punktlighet är ett kännetecken för de japanska shinkansentågen. Järnvägsbolaget JR Central rapporterar genomsnittliga förseningar på 36 sekunder för fjärrtågstrafiken.

Statistik från trafikministeriet för samtliga järnvägsbolag visar att under 2013 var endast 91 av landets alla shinkansentåg mer än 30 minuter försenade.

En av hemligheterna bakom punktligheten ligger i att snabbtågsnäten endast trafikeras av snabbtåg. På de flesta andra håll i världen blandas snabbtåg med långsammare lokaltåg och godstrafik.

Dessutom är de japanska snabbtågssträckorna relativt korta. Det går exempelvis inga direkttåg mellan norra och södra Japan. Tokyo är ett järnvägsnav där tågbyte sker för så långa resor.

Eftersom avgångarna med shinkansentåg är täta, exempelvis mellan Tokyo och Osaka sker elva avgångar i timmen, så väntar man inte in ett försenat anslutande tåg.

Statistik visar också att förseningarna för lokaltågstrafiken i Tokyoregionen i takt med utbyggnaden har trefaldigats under de senaste 25 åren.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt