28 miljarder i kassan – men ännu inga utbetalningar

1999-11-29 23:00  
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Totalt 28 miljarder kronor har den svenska regeringen utlovat i form av lån och lånegarantier till den krisdrabbade fordonsindustrin. Men än har inga pengar betalats ut.

• Fouriertransform – i praktiken ett statligt riskkapitalbolag, exklusivt för fordonsindustrin. Bolaget ska inte ge stöd, utan investera i FoU-projekt på marknadsmässiga grunder. Bolaget har 3 miljarder kronor till förfogande.

• Kreditgarantier - de svenska fordonstillverkare och leverantörer som uppfyller EUs krav ska kunna låna pengar från Europeiska investeringsbanken (EIB). För att det ska gå ställer svenska staten upp med kreditgarantier. Den ekonomiska ramen för garantierna är 20 miljarder kronor.

• Undsättningslån - större företag med mer än 500 miljoner i omsättning och som befinner sig i akut likviditetskris kan få ett undsättningslån från Riksgälden. Totalt handlar det om 5 miljarder kronor. Lånet ska vara återbetalt efter 6 månader.

• Mindre företag med färre än 250 anställda kan söka lån hos Almi. För att få låna pengar av Almi måste företagen gå igenom en vanlig kreditprövning.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt