24 Rafale stridsflyg till Egypten

2015-02-13 12:27  
Egypten köper 24 stycken av stridsflyget Rafale av Frankrike. Foto: Dassault

Den franska flygplanstillverkaren Dassault har för första gången fått en exportorder på stridsflygplanet Rafale. Egypten köper 24 stycken.

Frankrikes president François Hollande berättade i går torsdag att det nu är klart att Egypten kommer att anskaffa det franska stridsflygplanet Rafale.

Det är första gången som Frankrike och tillverkaren Dassault Aviation lyckats sälja planet utomlands. Detta efter många år av hård marknadskonkurrens och deltagande i upphandlingar. http://www.dassault-aviation.com/en/dassault-aviation/press/press-kits/egypt-opts-rafale/

Beställningen omfattar 24 plan och uppges vara värd 5 miljarder euro eller dryga 45 miljarder svenska kronor.

Rafale kan klara flera olika militära uppgifter; jakt, markattack och attack mot sjömål, och har utvecklats med stöd av franska staten.

Det används av det franska flygvapnet och av den franska marinens flygflotta sedan åren 2004-2006 och har opererat i Afghanistan (2007-2012), i Libyen (2011) i södra Sahara (2013) och i Irak - mot terrorgruppen Isis - sedan i september 2014.

Frankrike har beställt totalt 180 Rafale-plan. Förhandlingar om försäljning till fler länder än Egypten uppges pågå.

Överenskommelsen med Egypten kommer att godkännas och signeras på måndag i Kairo av den franske försvarsministern Jean-Yves Le Drian.

Mer om: Rafale Stridsflyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt