24 fläktar lyfter X-Plane rakt upp

2016-05-13 15:37  
Idébild på VTOL X-Plane. Foto: Darpa

VTOL X-Plane Phase 2 kallas ett nytt försök att utveckla ett snabbt och kraftfullt flygplan som kan starta och landa vertikalt.

Amerikanska Darpa låter Aurora Flight Sciences ta fram en demonstrator av ett VTOL-plan som med nya tekniska lösningar ska bli den länge eftersökta kombinationen av snabbt flygplan och helikopter.

X-Plane ska få en flyghastighet mellan 300 – 400 knop och kunna bära en last som är 40 procent av planets totalvikt.

Demonstratorn blir en obemannad farkost med två långa bakre vingar och två små canardvingar framtill. I flygkroppen sitter en kraftig turbomotor som genererar 3 MW eleffekt. För framdrivningen svarar 24 eldrivna fläktmotorer, nio i var och en av huvudvingarna och tre i varje canardvinge.

Både huvudvingar och canardvingar kan roteras för att rikta fläktkraften åt det håll som behövs: bakåt för färd framåt, neråt för att hoovra och i vinkel för övergång mellan rörelseriktningrna.

2018 är det meningen att en obemannad demonstrator ska kunna göra sina första provflygningar. Det är dock inte givet att ett eventuellt kommande flygplan utförs som UAV, det kan mycket väl få besättning.

Håkan Abrahamson

Mer om: Darpa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt