22 nya Super-Jas till Schweiz

2012-08-28 12:26  
Enligt avtalet som presenterades i dag ska första leveransen av Super-Jas till Schweiz ske 2018. Samtliga 22 plan ska vara levererade senast 2021. Foto: Marie Alpman

Schweiz köper 22 stycken ensitsiga nya Super-Jas till ett fast pris. Före leveransen leasar man 8 stycken Gripen C och 3 stycken tvåsitsigt Gripen D från 2016 och fem år framåt.

- Vi kommer av kommersiella skäl inte att ange några prisuppgifter. Men Schweiz kommer att hålla sig inom sin budgetram på 3,126 miljarder schweizerfranc , motsvarande 21,5 miljarder svenska kronor, sa Ulf Hammarström, generaldirektör på Försvarsexportmyndigheten när ramavtalet presenterades vid en presskonferens i dag, tisdag, vid lunchtid.

Den första leveransen av Super-Jas till Schweiz ska ske 2018. Och alla 22 plan ska vara levererade senast 2021.

I köpet ingår: utrustning för jakt, attack och spaning, logistik, system för planering och utvärdering av uppdrag, flygsimulatorer, utbildning av piloter och tekniker, support team och flygprov-program. Detta enligt ramavtalet som signerades i fredags mellan Försvarsexportmyndigheten och dess schweziska motpart Armasuisse.

- En gemensam anskaffning blir mer kostnadseffektiv, det ger skalfördelar i form av gemensamt underhåll vidareutveckling och träningsverksamhet.

-Vi är glada över den här överenskommelsen som ska vara till nytta för ländernas försvars, sa Ulf Hammarström.

I väntan på de nya planen ska  Schweiz få möjlighet att leasa 11 plan ur nuvarande svenska Gripen-flottan och samtliga ska levereras till Schwiez senast 2017.

- Vi har harmoniserat våra tidsplaner. Schweiz ville ha leverans tidigare och vi har därför kommit överens om en interrimlösning. Den finansieras av Schweiz av en separat budget på 44 miljoner schweizerfranc, sa Joakim Wallin, marknadschef på Försvarsexportmyndigheten.

Försvarsmakterna i Sverige och Schweiz har också tittat på bredare möjligheter till samarbeten kring underhåll, vidmakthållande och vidareutveckling under Gripensystemets hela livslängd.

- Ramavtalet  ger också möjligheter för våra länders industrier att samverka, sa Joakim Wallin.

- Avtalet via svenska staten innebär att Schweiz också får bättre prestanda på telekrigssystem, radar med mera. De får också ta del av FMVs 30-åriga erfarenhet att upphandla från Saab.

Det som nu återstår är att  FXM och Armasuisse kommer att utarbeta ett fullständigt avtal.

Finns det möjlighet till motköpsaffärer?

- Ja, där kommer det bli ett separat avtal mellan Saab och Armasuisse, säger Joakim Wallin.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt