21 nya hybrider från Toyota

2012-09-24 14:28  
Toyota eQ är strax över tre meter lång och rymmer fyra personer.

21 nya hybridbilar samt en helt eldriven småbil ska lanseras av Toyota till och med 2015.

Toyota presenterade i dag sitt miljöbilsprogram för de kommande tre åren. Där ingår satsningar på hybridbilar, laddhybrider, en helt eldriven version av småbilen iQ, en satsning på bränsleceller som ska kunna användas i en Hinobuss 2016, samt utveckling av effektivare bensin- och dieselmotorer.

Förutom att gå vidare och använda hybrid- och laddhybridteknik i en mängd bilmodeller ska Toyota också lansera en helt eldriven bil, kallad eQ. Den blir en eldriven variant av nuvarande lilla iQ.

Elmodellen får litiumjonbatterier från Panasonic med kapaciteten 12 kWh. Permanentmagnetmotorn har effekten 47 kW och ska ge bilen en aktionsradie på 100 km mellan laddningarna. Normalladdning med 200 V växelström tar 3 timmar, snabbladdning till 80 procent med likström går på en kvart.

Någon säljsuccé räknar inte Toyota med att bilen blir, och planerar för en försäljning på några hundra bilar.

Toyota fortsätter utvecklingen av trådlös batteriladdning och bygger nästa år en anläggning för att prova tekniken i praktiken. Man har valt metoden magnetisk resonansladdning i stället för induktionsladdning. Fördelen är mindre överföringsförluster och större tolerans för hur bilen placeras över laddaren. Tekniken har utvecklats av företaget Witricity som även utvecklar laddtekniken för GMs räkning.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt