21 miljarder till tyska bilindustrin – ska gå till FoU

2020-11-03 07:07  
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och hennes regering planerar ett stort stödprogram till bilindustrin 2021. Arkivbild Foto: Jens Buettner AP/TT

Den tyska regeringen har beslutat om ett stödpaket på två miljarder euro (motsvarande nästan 21 miljarder kronor) till tyska biltillverkare och deras underleverantörer.

Stödet ska villkoras av att pengarna går till satsningar på mer klimatvänliga bilar och robotiseringsprogram, rapporterar Reuters med hänvisning till dokument från Tysklands näringsdepartement.

Programmet ska enligt planerna sjösättas 2021 och sträcker sig sedan tre år framåt i tiden.

Pengar ska även slussas till forskning och utveckling inom områden som digitaliserade leveranskedjor, 3D-skrivare och mer samarbete inom produktion, för att bygga upp starkare företagskluster.

Läs mer: Elbilarnas framtid – att bli en del av elnätet

Regeringen avser att täcka 60 procent av kostnaderna för storföretag och 80 procent för mindre företag när det görs satsningar på mer klimatvänliga produktionsanläggningar.

Programmet beskrivs som en del av Tysklands stora ekonomiska stimulanspaket som syftar till att hantera de negativa effekterna av coronakrisen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt