2000-talets T-Ford vinner pris

2008-05-21 11:44  

Uppdraget: ta fram en bil som är en värdig efterföljare till T-Forden, som har en aktionssträcka på 200 km och som får kosta högst 42000 kronor. I höst ska resultatet presenteras.

Ford har gett fem universitet från olika delar av världen i uppdrag att ta fram 2000-talets T-Ford. Den hundraårsjubilerande bilen var den första massproducerade bilen, symbolen för inträdet i bilsamhället. Med bilen föddes också produktion på det löpande bandet.

Mellan 1908 och 1927 tillverkades över 15 miljoner bilar. År 1921 var 57 procent av all världens bilproduktion T-Fordar.

Nu utmanar Ford Motor Company fem universitet runt om i världen, tre i USA, ett i Australien och ett i Tyskland, att ta fram en nutida uppföljare till den hundra år gamla succén.

Två förstapris kommer att delas ut i samband med att Ford i höst firar hundraåringen. De vinnande lagen får 150000 kronor vardera i stipendier.

Ramarna för tävlingen är tydliga: bilen ska kunna säljas för högst 42000 kronor, aktionssträckan ska vara 200 km och den ska rymma minst två personer. Lösningar på tillverkning, framdrivning och hållbarhet ska också presenteras.

Studenterna har fram till 1 september på sig att ta fram bilen. De två vinnande förslagen kommer att belönas i samband med att Ford firar T-Fordens hundraårsjubileum den 1 oktober.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt