200 miljoner hojar från Honda

2008-10-31 09:21  
Honda D-typ 1949

200 miljoner motorcyklar har lämnat Hondas fabriker sedan företaget bildades 1949. Världens största motorcykeltillverkare började med en trehästars 98-kubikare, en drömhoj på sin tid.

Efter att ha skruvat ihop cyklar och motorer i efterkrigstidens Japan, och insett att det fanns efterfrågan på fordonen, beslöt sig Soishiro Honda att starta en motorcykelfabrik på riktigt 1949.

Den första serietillverkade maskinen var drömhojen D-typ, en mc med en tre-hästars 98-kubikare. Den hade tvåtaktsmotor, men redan tidigt på 1950-talet lanserade Honda fyrtaktare, vilket blivit ett kännetecken för märket.

Första fabriken utanför Japan startade 1963 i Belgien. Honda har varit noga med att utveckla motorcyklar i närheten av marknaderna, och idag produceras motorcyklar i 32 fabriker i 22 länder.

Lokala utvecklingsavdelningar finns i USA, Tyskland, Italien, Thailand, Kina och Indien.

I slutet av september tillverkades den 200e miljonte motorcykeln från denna världens största mc-tillverkare. Honda siktar på att sälja 18 miljoner motorcyklar år 2010.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt