14 000 dollar i ”tullrabatt” på ny Tesla

2018-05-24 07:23  
Tesla pausar tillverkningen av Tesla Model 3 för att få ordning på produktionen. Arkivbilden är från Teslas fabrik i Freemont utanför San Francisco år 2014. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Tesla är först ut att sänka sina priser i Kina, efter beskedet att importtullar för fordon kapas. Och rabatten blir rejäl – motsvarande upp till 14 000 dollar, eller över 122 000 kronor.

Det är dock fortfarande exklusiva bilar, långt bortom de flesta kinesers ekonomiska horisont. Den största rabatten gäller en topputrustad Model X, som går ner från motsvarande ungefär 225 000 till cirka 210 000 dollar.

Den billigaste Model S går ner från motsvarande 121 000 till 113 000 dollar, enligt Yahoo Finance, som räknat ut att priserna i snitt sänks med sex procent.

Läs mer: Video: Så svårt är det att välta en Tesla Model X

I väntan på den mindre Model 3 blir prisspannet för nya Tesla-bilar i Kina därmed 990 000 till 1,85 miljoner kronor.

– Så priset har gått från ”exceptionellt dyrt” till ”mindre exceptionellt dyrt”, kommenterar branschanalytikern Michael Dunne för Yahoo Finance.

Även andra biltillverkare, som BMW och Toyota, meddelar att prisjusteringar i Kina kan bli aktuella, men har ännu inte kommit med detaljer.

Läs mer: Sågningen: Model 3 har längre bromssträcka än en Ford F-150

Läs mer: Tesla-ägare lät bilen köra själv – vilade i passagerarsätet

Pekingregimen meddelade i tisdags att tullar på importerade fordon till världens största bilmarknad sänks med 10 procentenheter, från 25 till 15 procent, från halvårsskiftet.

Mer om: Tesla tull

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt