120 bilar pratar säker körning

2011-10-11 15:11  

120 bilar ska i vår prova att skicka information till varandra om faror på vägen inom projektet bil-till-X-kommunikation.

I det tyska projektet ska 120 bilar i ett område i och i närheten av Frankfurt am Main kommunicera med varandra eller via reläer i trafikljus och gatlyktor till en sambandscentral.

Meningen är att förarna ska kunna få information om sådant som kommer att inträffa senare i körningen, men som föraren ännu inte kan se.

Dit räknas t ex vägarbeten, hinder, uttryckningsfordon, trafikljus m m.

Med ett väl fungerande kommunikationssystem är tanken att trafikrytmen blir jämnare, att olyckorna blir färre och att utsläppen minskar. Programmet strävar också efter att hitta en enhetlig standard för bill-till-X-kommunikation.

Försöket stöds av de större tyska biltillverkarna, liksom underleverantörer, telekomföretag, flera tekniska högskolor samt tyska forskningsministeriet.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt