Miljö

FN samlar ledare för toppmöte – ”Tekniska lösningar i fokus”

Foto: Imago Stock/IBL
Foto: Imago Stock/IBL

Om klimatmålen i Parisavtalet ska nås måste mer göras – och fortare. Nu samlar FN:s generalsekreterare till ett peppande toppmöte där nio så kallade ”action-spår” ska presenteras.

Publicerad

Både klimataktivisten Greta Thunberg och statsminister Stefan Löfven väntas framträda.

Ett av spåren, det som handlar om att ställa om världens industrier, leds av Sverige tillsammans med Indien.

– Spåren speglar väl hur man måste agera i klimatarbetet, de stärker och kompletterar genomförandet av Parisavtalet, säger Johanna Lissinger Peitz, miljöråd vid FN-representationen och Sveriges chefsklimatförhandlare.

Grön skugga

Toppmötet äger rum på måndag, dagen innan den så kallade högnivåveckan i FN drar i gång. Det är då världens ledare håller anföranden i generalförsamlingen och ett stort antal specialmöten om allt från Jemenkrisen till migration äger rum i högkvarteret i New York.

Men i år kastar klimatförändringarna en grön skugga över FN-veckan. Redan på fredag samlas hundratusentals människor för klimatstrejker och protester globalt. I New York anförs de bland annat av den svenska aktivisten Greta Thunberg som klimatvänligt seglat över Atlanten för att delta i protesterna och FN-mötena.

– Här känns det som om det (klimatförändringarna) diskuteras som något som du tror på eller inte. Där jag kommer från är det mer som – det är fakta, sade Thunberg när hon intervjuades av tv-programmet The Daily Show om hur hon upplever inställningen till klimatkrisen i USA.

På lördag har FN bjudit in just ungdomsrörelser till ett eget klimattoppmöte, där både Thunberg och statsminister Stefan Löfven (S) väntas delta.

Energi och jordbruk

Parallellt förbereds i FN-skrapan för ett slags förmöte så att delegater under söndagen kan djupdyka i och på allvar sätta sig in i de nio ”spåren”. De spänner bland annat över energi, hållbara städer och infrastruktur, mobilisering av unga och civilsamhället samt hållbara metoder att stötta jordbruk, skogar och andra ekosystem _ utöver det blågula om industrin.

– Den tunga industrin står för drygt 30 procent av utsläppen. Det handlar om stål, cement, aluminium, kemikalier och tunga transporter, inklusive flyg och sjöfart. Från vår sida har vi bland annat använd erfarenheten från arbetet med färdplaner för Fossilfritt Sverige, berättar Lissinger Peitz.

Stor vikt har lagts vid lärdomarna från olika former av partnerskap mellan stat och näringsliv.

– Vi har tittat på svenska samarbeten och vad man kan göra globalt med liknande metoder. Fokus ligger på innovation och tekniska lösningar, att hitta områden som kan vara av intresse globalt, säger hon.

Agendan för generalsekreterare António Guterres toppmöte, som hålls i generalförsamlingen, är fortfarande flytande. Men enligt FN ska Greta Thunberg framträda och även statsminister Stefan Löfven är bokad som talare.

Inget formellt dokument ska dock antas och arbetet med spåren är inte bindande. I stället väntas olika världsledare avge löften under mötet. Men det är oklart om mer klimatskeptiska statschefer som president Donald Trump, som 2017 drog USA ur Parisavtalet, deltar. Enligt Vita huset planerar Trump att samma dag stå värd för ett möte om religionsfrihet i FN-skrapan. Lissinger Peitz säger att förväntan ändå är mycket hög.

– Det är en positiv känsla. Och det är tydligt att det här är en dag för dem som är beredda att göra mer än man redan gör.

TT: Borde inte FN-mötet vara hårdare eller löftena bindande?

– Sådana åtaganden har ju länderna i Parisavtalet och där hade vi den snabbaste ratificeringen någonsin för ett multilateralt miljöavtal. De här processerna kompletterar och stödjer varandra.