Populärteknik

Så fixar man billigt flyg

Så mycket varierar biljettpriserna för internationella flighter från och till USA beroende på när resan bokas. Foto: Airlines Reporting Corporation
Så mycket varierar biljettpriserna för internationella flighter från och till USA beroende på när resan bokas. Foto: Airlines Reporting Corporation

Ett visst antal dagar innan flygresan är biljetterna som billigast.

Publicerad

Alla som i god tid letar billiga flygbiljetter har märkt att priserna varierar mellan olika dagar för bokningen. Vanligtvis stiger priset ju närmare avresedagan man gör sin beställning. Men det är svårt att hitta något mönster för prissättningen.

Det har emellertid det amerikanska företaget Airline Reportning gjort. För internationella flighter är biljetterna som billigast 171 dagar före avresan. Om man inte kan boka så långt i förväg kan man i stället göra sin beställning på en söndag som vanligtvis är den billigaste dagen i veckan.

Studien baseras på omkring 130 miljoner biljettpriser för amerikanskt inrikes- och utrikesflyg mellan januari 2013 och juli 2014.

Medelpriset för en internationell resa som startade och slutade i USA var under den perioden 1 368 dollar. Det lägsta medelpriset var 1 004 dollar vilket gällde 171 dagar före avgången. Missar man den dagen så har man ändå ett ganska stort tidspann när biljetterna är relativt billiga. Mellan 150 och 225 dagar i förväg ligger priserna ganska stilla, enligt Airline Reportning. Men dagarna före flighten stiger priserna rejält. En dag före avresan hade medelpriset stigit till över 1 800 dollar. Alltså nästan en fördubbling jämfört med den billigaste biljetten.

I rapporten från Airline Reportning finns även info om smartaste biljettstrategin för den som vill flyga inrikes i USA. Den stora skillnaden jämfört med internationella flighter är att inrikesbiljetterna i USA är som billigast 57 dagar före resans start.