Karriär
Så kan företaget övervintra krisen
Det perfekta teamet. Ett väntat nytt leverantörskontrakt i september. Då vill man inte säga upp, fastän orderströmmen har sinat. På Thurne Teknik har alla solidariskt gått ner till 80 procent i ett försök att rädda jobben.
-?Vi var nog rätt snabba med att inse att det skulle bli tufft. Vi har bra verktyg som gör att vi direkt kan se hur offertnivån, orderingången, orderbackloggen och finansbilden ser ut, berättar vd Ulf Stenerhag.
Två veckor efter finanskrisen hade orderingången sjunkit med 25-30 procent. Det gällde att snabbt hitta formeln för överlevnad, utan förlust av finansiell styrka och personal.
- Att behålla våra medarbetare är det absolut viktigaste för oss. Det kräver enorma resurser att hitta rätt personer och träna upp dessa, säger Ulf Stenerhag.
Thurne Teknik marknadsför och säljer maskiner åt ett gäng smalt nischade utrustningstillverkare. Nio av de tretton anställda i Stockholm, Helsingfors, Köpenhamn och Tallinn är civil- eller högskoleingenjörer.
Om ingenting gjordes måste fyra personer bort. Det här var tidigt i krisen, så det första som gällde var att väcka krismedvetenheten.
-?Vi har haft en öppen dialog, pratat hela tiden, på möten, vid fikat.
Och så ett snabbt beslut. Det hade varit ännu värre annars, tror Ulf Stenerhag. Men inte för fort. Alla måste få tid att stöta och blöta just sin egen situation.
-?Det här måste man gå in i med jättestor respekt och lyhördhet, det är så olika hur varje individ tar det. Hade det gått riktigt illa någonstans hade vi fått kalla in professionell hjälp.
Krisavtalet löper från 1 januari till och med 31 augusti. Det ska utvärderas två gånger under perioden. Företaget ska inte göra någon förtjänst på det, tvärtom.
-?Om det visar sig att vi har klarat oss bättre än väntat betalar vi ut lön retroaktivt. Blir det värre, så att vi ändå måste säga upp, ersätter vi upp till hundra procent, säger Ulf Stenerhag.
Matthias Persson, civilingenjör i kemiteknik och avdelningschef, använder sin lediga tid till att vara med sitt barn.
-?Personalen har blivit bättre på att hitta sätt att använda den lediga tiden. Att inte vara behövd till hundra procent är nog det svåraste att hantera. Vi är ju vana vid att lösa problem med att jobba hårdare, säger Matthias Persson.
Han ser vissa poänger med arbetstidsförkortningen.
-?När den som brukar göra något inte är på plats får man pröva på något nytt. Vi har blivit effektivare. Det är också nyttigt att inse att allt inte rasar för att man är borta en dag, säger Matthias Persson.
En poäng är också att gruppen svetsas samman av svårigheterna.
-?Fast jag kan tänka mig betydligt trevligare sätt att göra en ugl (kurs i utveckling av grupp och ledare)! säger Ulf Stenerhag.