Populärteknik

Inga fler domartabbar på fotbollsplanen

Englands mål som dömdes bort i matchen mot Tyskland under Fotbolls-VM 2010.
Englands mål som dömdes bort i matchen mot Tyskland under Fotbolls-VM 2010.

Nu ska det bli slut på felaktigt bortdömda fotbollsmål. Fifa låter företag tävla om bästa tekniken för att automatiskt döma rätt.

Publicerad

En av de värsta domartabbarna från Fotbolls-VM 2010 var Englands underkända mål i matchen mot Tyskland. Skottet från Frank Lampard var solklart inne. Det visar videoupptagningar från matchen.

Men internationella fotbollsförbundet Fifa godkänner bara domslut baserade på vad domarna ser med egna ögon.

Detta har kritiserats under lång tid då det finns teknik för att avgöra om en boll gått över mållinjen. Skandalen från Fotbolls-VM har emellertid fått Fifa att tänka om.

Nu har förbundet bjudit in företag till en ”tävling” om bästa tekniska lösning för att i realtid visa om ett mål ska godkännas eller inte.

De som vill demonstrera sin teknik ska senast 3 juni anmäla det till Fifa.

Den första utvärderingen av de inkomna förslagen ska göras mellan september och december. Den omfattar tre steg. I första testen skjuts bollar mot ett öppet mål från olika delar av fotbollsplanen. För att gå vidare krävs 100 procent rätt detektering. I nästa test används en bollskjutande maskin som kickar mot en rörlig vägg som placeras i målet på olika avstånd från mållinjen. Här krävs 90 procent rätt beslut för att gå vidare till steg tre. Då placeras bollen, som ibland sätts i rotation, på en släde som körs in i målet. Även här är kravet 90 procent rätt.

För de som sedan går vidare väntar mer noggranna studier där bland annat programvara, signalkvalitet och prestanda under olika väderförhållanden granskas.

Andra krav på utrustningen är att den direkt ska kunna skicka en signal till en mottagare på domarens arm som visar om bollen var inne. Utrustningen måste även vara störsäker mot all mobiltelefontrafik från publiken.

I juli 2012 ska sedan resultaten av testerna presenteras för The International FA Board som bestämmer fotbollsreglerna.

Om något system då väljs ut kan det premiäranvändas under Fotbolls-VM 2014 i Brasilien, skriver The Telegraph.

Ett av de företag som ska visa upp sin teknik är brittiska Hawk-Eye Innovations.

Vid sidan av måldetektering för fotboll har företaget även likartade system för exempelvis tennis, cricket och snooker.

Deras fotbollssystem bygger på kameror som filmar med upp till 500 bilder per sekund vilka bearbetas i realtid av flera datorer. Data från dem sänds sedan till en centraldator som avgör om bollen gått över mållinjen och direkt meddelar domaren om detta.