Energi

Vardagskemikalier ger sämre spermier

Vanliga ämnen i solskydd, plast och hygienprodukter påverkar kvaliteten hos spermier på ett sätt som försämrar fertiliteten. Det konstaterar danska och tyska forskare i en ny studie.

Publicerad

Hormoner styr det mest som händer i kroppen, exempelvis ämnesomsättningen, tillväxten och fortplantningen. Nu har danska och tyska forskare visat att hormonstörande ämnen som finns i många vanliga produkter försämrar kvaliteten hos spermier.

Dit hör det kemiska uv-filtret 4-methylbenzylidene camphor (4-MBC), det bakteriedödande ämnet triklosan samt mjukgöraren di-n-butylphthalate (DnBP).

De senare finns i plastprodukter av olika slag. Triklosan har sedan 1960-talet använts för sina antibakteriella egenskaper i desinfektionsmedel, hygienprodukter, tvätt- och rengöringsmedel men har nu nästan helt fasats ut ur produkter på den svenska marknaden.

-För första gången har vi hittat ett direkt samband mellan hormonstörande ämnen från industriella produkter och en negativ påverkan på funktionen hos mänskliga spermier, säger Niels E.Skakkebaek på Rigshospitalet i Köpenhamn i en pressrelease.

Tillsammans med Timo Strunker på det tyska forskningscentrumet Caesar har han utvecklat en analysmetod som snabbt kan ge svar på om en kemikalie riskerar att störa funktionen hos mänskliga spermier.

I studien testades cirka 100 olika kemikalier i samma koncentrationer som uppmätts i deltagarnas blod. En tredjedel av ämnena visade sig påverka spermierna på ett sätt som gör att de dels får det svårare att hitta fram till ägget dels att tränga in i det.

Resultatet av studien är publicerad som en EMBO rapport. doi:10.15252/embr.201438869