Samhälle

Barn föddes med hjälp av 26 år gammal sperma

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Barnet föddes 2022. Spermien som gav upphov till pojken frystes ned 1996. ”Ett mirakel”, konstaterar den 47-årige pappan, Peter Hickles.

Publicerad

När Peter Hickles var 21 år drabbades han av Hodgkins lymfom, en typ av cancer i lymfsystemet. Hickles valde att frysa ned spermier om cancerbehandlingen skulle orsaka infertilitet. 

I England är historien om Peter Hickles än så länge ett sällsynt undantag. De generella riktlinjerna har varit att det är tillåtet att använda lagrade könsceller inom tio år efter nedfrysning. Nu har dock brittiska myndigheter beslutat att förlänga tidsgränsen till 55 år. Det skulle i teorin kunna innebära att sperma eller ägg nedfrysta 1967 skulle kunna användas för att skapa en människa. 

Om den tanken svindlar säger Allan Pacey, professor i andrologi vid Sheffields universitet, till The Guardian att gränsen inte är medicinsk. Pacey tror att det skulle vara möjligt att använda sperma som varit nedfruset i flera hundra år.

– 55-årsgränsen har inget att göra med hållbarheten för fryst sperma, eller några andra vetenskapliga orsaker. Det handlar mer om vad myndigheter anser är rätt för samället.

”Verkligen ett experiment”

Allan Pacey tror inte att det finns några hälsorisker förenat med att använda sperma som varit nedfruset under så lång tid, men medger att det av naturliga skäl inte finns mycket data att tillgå. 

Julian Savulescu, professor i etik vid Oxfords universitet, anser att det är angeläget med longitudinella studier av barnens hälsa, inklusive psykologiska faktorer.

– Det är verkligen ett experiment … då har man en moralisk skyldighet att införskaffa kunskap och förändra praxis beroende på vad resultaten visar, säger Savulescu till The Guardian. 

Peter Hickles tycker förståeligt nog att hans föräldraskap är ett mirakel, men perioden på 26 år mellan 1996 och 2022 är inget rekord. En bebis i USA föddes med sperma som lagrats i 27 år. 

Reglerna för fertilitetsbevarande behandling i Sverige innebär att man får spara nedfrysta spermier tills man fyller 56 år. För nedfrysning av obefruktade ägg är åldersgränsen 45 år och befruktade ägg får förvaras i högst tio år, om inte Socialstyrelsen ger dispens.