Populärteknik

Ny app ska uppfylla barndrömmen – mäter spermakvalitet

För att se spermiernas rörelsemönster läggs telefonens kamera över mikroskopet
För att se spermiernas rörelsemönster läggs telefonens kamera över mikroskopet
Mikroskopet som används till appen
Mikroskopet som används till appen
Henrik Møller
Henrik Møller

Den digitala plattformen ska hjälpa par att uppfylla drömmen att bli föräldrar.

Publicerad

Det danska medicintekniska företaget Exseed Health driver ett projekt som utvecklar en fertilitetsapp för smartphonetelefoner. Den riktar sig till män och ger dem möjligheten att testa sin spermakvalitet med hjälp av mobilen och ett tillhörande mikroskop.

I appen följer även ett personligt anpassat livsstilsprogram med. Forskning visar att en av fem kvinnor har svårt att bli gravid. Det visar sig att i 40 procent av fallen ligger problemet hos mannen. Men män testar sällan sin spermakvalitet.

Världsmarknaden för fertilitetstjänster uppgår till 40 miljarder dollar per år och trots att män står för nästan hälften av fertilitetssvårigheterna så vänder sig produkter främst till kvinnor.

– Det beror nog på okunnighet. Det är verkligen dags att börja titta på mäns fertilitet. Och med den här appen kan det göras hemma i lugn och ro, säger Henrik Møller, direktör för hälsoföretaget Prevas A/S, som är utvecklingspartner till Exseed Health.

Förutom appen som laddas ned på mobiltelefonen får man ett litet mikroskop hemskickat. Spermierna läggs på en glasskiva och förs in i mikroskopet som är utrustad med en avancerad lins som fungerar till kameran i smartphones. Håller man telefonens kamera över mikroskopet syns spermiernas rörelsemönster.

Appen spelar in en video av spermieprovet som tagits i enheten och skickar det via en molntjänst för spermaanalys hos den externa partnern Microptic. Företaget sänder sedan tillbaka resultatet av provet.

Appen förser användaren med goda råd om vad personen kan göra för att förbättra spermiernas kvalitet.

– Det finns en tydlig koppling mellan livsstil och spermiers kvalitet. Stress, kost och motion kan vara viktiga faktorer för att få ett positivt resultat, säger Henrik Møller.

Appen har presenterats i tidningen Forbes som en ”start-up to watch” och utvecklas i nära samarbete mellan forskare inom fertilitetsbehandling. Produkten kommer ut på marknaden under hösten 2018.