Fordon

Musks Tesla Roadster fortsätter sin rymdresa

'Starman' sitter i sin Tesla som är på väg mot Mars. Foto: TT
"Starman" sitter i sin Tesla som är på väg mot Mars. Foto: TT

Det mesta har än så länge gått enligt planerna för Space X-raketen Falcon heavy, som fortsätter sin resa med omloppsbana runt solen som slutdestination efter att ha lyft från Florida.

Publicerad

– Uppdraget gick så bra som någon hade kunnat hoppas, sa Space X vd Elon Musk till AFP efter uppskjutningen.

Den omtalade entreprenören tillade sedan att detta antagligen var det mest fantastiska han någonsin beskådat.

Tisdagens uppskjutning var en testomgång för Space X. Den hade alltså ingen betald nyttolast, utan med i raketen fanns en röd Tesla Roadster. Musk äger ju även biltillverkaren Tesla.

Nu väntar ytterligare utmaningar för Falcon heavy och frågan är om sportbilen kommer att klara den fem timmar långa färden genom Van Allen-bältena, ett område med hög strålning, där den kommer att sprejas av laddade partiklar. Lyckas detta fortsätter resan, där målet är en elliptisk omloppsbana, på liknande avstånd från solen som planeten Mars.

Möjligheten att återanvända material är en av de egenskaper som Space X-raketerna har fått mest uppmärksamhet för. Under gårdagen hakades de tre startraketerna loss från farkosten och föll därefter tillbaka ner mot jorden. Två av dem landade som planerat på sina plattor, men den tredje kraschade i havet.