Karriär

Jättar raggar kvinnor med äggfrysning som förmån

Jättarna Apple och Facebook satsar på fertilitetsförmåner i jakten på fler kvinnliga anställda. Äggfrysning är en av förmånerna som erbjuds. Foto: Colourbox
Jättarna Apple och Facebook satsar på fertilitetsförmåner i jakten på fler kvinnliga anställda. Äggfrysning är en av förmånerna som erbjuds. Foto: Colourbox

Förutom lön är förmåner viktiga för många anställda. Facebook och Apple slåss om de få kvinnorna i branschen i Silicon Valley och lockar nu med bidrag till äggfrysning.

Publicerad

Det råder speciellt brist på äldre, seniora, kvinnor i teknikbranschen. Den senaste förmånen kan ses som ett försök att jämna ut obalansen mellan könen genom att förbättra karriärmöjligheterna för kvinnor.

Datorjätten är redo att erbjuda anställda i USA fertilitetsförmåner från januari 2015:

- Apple bryr sig mycket om de anställda och deras familjer och vi försöker alltid finna nya sätt som vårt hälsoprogram kan möta deras behov, säger företaget, enligt The Guardian.

Föräldraledigheten förlängs också för anställda:

- Vi vill stärka kvinnliga anställda vid Apple så att de kan att göra sitt livs bästa jobb samtidigt som de tar hand om sina anhöriga och uppfostrar sina barn.

Dessutom ska de anställdas utbildningar ersättas och studiestödsfinansiering erbjudas, skriver tidningen.

Facebook ger nära 15.000 kronor till äggfrysning. Adoptioner och stöd till surrogatmödraskap kan bekostas för både manliga och kvinnliga anställda, enligt samma förmån.

Men kritiken låter inte vänta på sig: ”Bli med barn vid fel tidpunkt och acceptera att din karriär är över”, skriver Harriet Minter i The Guardian och menar att äggfrysning inte är ett erbjudande - utan ett hot.

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook