Populärteknik

Kraftig som ett kärnvapen – men ingen märkte meteoriten

Foto: Youtube
Foto: Youtube

I december exploderade en meteorit över Kamtjatka. Kraften motsvarade mer än åtta Hiroshima-bomber, ändå var det ingen på marken som noterade händelsen.

Publicerad

Bilderna från Tjeljabinsk 2013 var en kuslig påminnelse om hur vi kan överraskas av tämligen stora objekt som tar sig nära markytan. Meteoriten tros ha haft en diameter på 17 meter och vägt 10 000 ton innan stenen bröts sönder i atmosfären. När den exploderade på 30-50 km höjd över staden så släppte meteoriten loss en energi på cirka 500 kiloton TNT.

Nu har det hänt igen. Det var den 18 december som den nya meteoriten kom in brant i sju graders vinkel med en hastighet på 32 km/s. Meteoriten exploderade 25,6 km ovanför Berings hav utanför Kamtjatka vid Ryssland östliga spets. Eldbollen släppte loss 173 kiloton energi, att jämföra med strax över 20 kiloton för Hiroshima-bomben.

Exploderade över havet

Sannolikheten för att explosionen skedde över öppet vatten kan förklara varför ingen på marken noterade smällen när den inträffade. I dagsläget verkar det vara USA som stod för upptäckten. Nasa missade händelsen, men de blev informerade av U.S. Air Force om att deras militära satelliter hade noterat något ovanligt.

2018 firade Nasas program för att spåra Neo:s (near earth objekts) 20-årsjubileum. 2005 genomfördes en rejäl uppgradering på tekniksidan, detta i samband med att Kongressen gav myndigheten målsättningen att 90 procent av alla Neos ned till 140 meter i storlek skulle kunna upptäckas till år 2020. Hittills har Nasa upptäckt över 18 000 objekt, med ett snitt på 40 i veckan. Ändå verkar det osannolikt att man ska kunna leva upp till kongressens målsättning.

Utöver ett robust nätverk av markbundna teleskop anser många att man behöver komplettera med teleskop i rymden. Nu håller NeoCam på att utveckla det senare. De skulle ha förmågan att upptäcka objekt som är större än 140 meter. Annat vapen för ändamålet är infraröda teleskop. Det rapporterar BBC.