Energi

Så vill EU koppla loss från ryska gasen: ”Måste agera nu”

Vindkraftverk i Budy Mszczonowskie i Polen. Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Vindkraftverk i Budy Mszczonowskie i Polen. Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Fler leverantörer, gemensamma inköp och krav på större lager är tre steg när EU-kommissionen försöker göra sig mindre beroende av rysk energi. År 2030 ska EU klara sig utan leveranser från Ryssland.

Publicerad

Uppdaterad.

Med en "omstart" som på engelska döpts till Repower EU lanserar energikommissionären Kadri Simson och klimatansvarige viceordförande Frans Timmermans sina nya planer för "prisvärd, säker och hållbar" energi i EU.

Planen har varit på gång ett längre tag och skulle egentligen ha lagts fram redan i förra veckan. Det ryska våldet i Ukraina kom dock emellan och tvingade fram en rejäl uppdatering av presentationen – som samtidigt blivit extra aktuell med tanke på många EU-länders stora beroende av rysk gas och olja.

Det beroendet ska nu bort.

"Vi kan helt enkelt inte förlita oss på en leverantör som uttalat hotar oss. Vi måste agera nu för att minska effekten av stigande energipriser, få fler leverantörer till nästa vinter och skynda på övergången till ren energi", heter det från kommissionsbasen Ursula von der Leyen i tisdagens pressmeddelande.

Lager och LNG

Det som nu läggs fram är en kombination av åtgärder på kort och medellång sikt.

Kommissionen vill bland annat ställa krav på att alla EU-medlemsländer ska bygga upp ordentliga gaslager till den 1 oktober varje år. Villiga medlemsländer ska hjälpas att göra gemensam upphandling av gas. Tillfälliga skatteåtgärder uppmuntras för att beskatta extravinster som blivit följd av de höga priserna.

Dessutom betonas vikten av att öka på leveranserna av flytande naturgas (LNG) från andra håll. USA, Norge, Qatar, Azerbajdzjan, Algeriet och Egypten är några av de länder som specifikt nämns på tisdagen.

Kommissionens grundlinje ligger samtidigt fast sedan tidigare. Det är den gröna omställningen som verkligen ska skapa förändring.

"Låt oss kasta oss in i förnybar energi med ljusets hastighet. Förnybart är billiga, rena och potentiellt oändliga energikällor som dessutom skapar jobb här, snarare än att betala för fossilindustrin på annat håll. Putins krig i Ukraina bevisar hur akut det är att skynda på vår omställning till ren energi", säger Frans Timmermans i pressmeddelandet.

Tyst om kärnkraft

Den ständigt känsliga frågan om kärnkraften talas det dock tyst om från EU-kommissionen, inte minst för att undvika att fastna i ännu en strid mellan medlemsländer som är för och emot. Samtidigt kan man tänka sig att enskilda EU-länder ändå agerar.

– Tyskland har ju nu två reaktorer som man står i färd med att möjligen stänga av och man har en del ganska fräscha reaktorer som man nyss har stängt av. Där diskuteras det mycket nu – men jag förstår att kommissionen inte vill gå in i det, konstaterar svenske EU-parlamentsledamoten Erik Bergkvist (S) på en digital pressträff.

Fakta: EU:s energi från Ryssland

Av EU:s energikonsumtion står fossila bränslen totalt för runt 60 procent. Merparten av det importeras – inte minst från Ryssland.

Här är de största leverantörerna till EU (med procentsiffra inom parentes):

Olja: Ryssland (27), Norge (8), Kazakstan (8), USA (8).

Gas: Ryssland (45), Norge (23), Algeriet (12), USA (6), Qatar (5).

Kol: Ryssland (46), USA (15), Australien (13).

Källa: EU-kommissionen