Opinion

”EU-stoppet av Apple-laddare är EU när det är som bäst”

Erik Bergkvist, Europaparlamentariker (S). Foto: Socialdemokraterna
Erik Bergkvist, Europaparlamentariker (S). Foto: Socialdemokraterna

REPLIK. Det är bra att EU sätter en standard för laddare och laddkontakter, det kommer gynna både klimat och konsumenter, skriver Erik Bergkvist, Europaparlamentariker (S) i en replik till Sara Skyttedal (KD).

En laddare till telefonen, en annan till surfplattan, ytterligare en till barnens mobiler …. Inte sällan har vi lika många laddare som teknikprylar. Marknaden har fått gott om tid att hitta en lösning, men utan framgång.

Det här är en replik på debattartikeln ”Låt inte EU förbjuda din laddare”

Efter påtryckningar från den Socialdemokratiska gruppen meddelade EU-kommissionen häromveckan att man vill införa usb-c som universell laddkontakt för mobiltelefoner och andra mindre mobila teknikprylar. Förslaget syftar till att underlätta för konsumenterna och minska det ständigt växande el-avfallet, där bara 40 procent återvinns i EU idag.

EU är som bäst när det förenklar människors vardag. Saker som vi idag tar för givna är ofta resultatet av många års hårt politiskt arbete. Det är ingen som vill gå tillbaka till tiden när hela semesterkassan kunde gå åt till dyra avgifter när man ringde eller surfade i ett annat EU-land.

Redan 2006 kom det första lagstiftningsförslaget som skulle begränsa konsumentpriset, precis som med sladdarna var det högt tonläge och konservativ kritik mot denna marknadsreglering. Men drygt 10 år senare tävlade politiska partier och telekombolag för att ta åt sig äran för denna förbättring för medborgarna.

Sara Skyttedal kallar för förslaget för ”aggressiv marknadsreglering”. Jag tror inte att Europas konsumenter håller med, och jag är övertygad om att Skyttedal och hennes partigrupp kommer omfamna förslaget tids nog. Se det som en offensiv marknadsreglering i stället.

Kristdemokraterna, som tidigare försvarade EU-samarbetet verkar nu mest säga nej till det mesta, oavsett konsekvenser. Här har vi ett förslag för att underlätta för konsumenter och som dessutom är bra för klimatet. Det är ett av otaliga exempel på när EU-samarbetet lönar sig. Då EU är som bäst.

Jag håller med om att det behöver finnas utrymme för teknikutveckling och att reglering inte ska införas i onödan, men vi som politiker måste också svara på de behov som finns i samhället. När marknaden inte lyckas behöver vi lösa medborgarnas problem och här har vi ett konkret vardagsproblem där vi kan underlätta för miljontals människor.

Sara Skyttedal kanske vill fortsätta trassla in sig i argument om marknadsreglering. Jag tror att Europas konsumenter förväntar sig att vi löser upp de knutar som finns och levererar resultat. Tills vi hittar en lösning får vi fortsätta låna laddare av varandra och hoppas att de passar.

Erik Bergkvist, Europaparlamentariker (S)