Övriga nyheter

En god jul-gest räcker längre

”Jag har fått både champagne och dyra resor av arbetsgivare, men det värdefullaste var ett kuvert med två biobiljetter och ett kort där det stod ”Det där gjorde du bra”, säger Mats Danielsson, känd från tv som Etikettdoktorn.
”Jag har fått både champagne och dyra resor av arbetsgivare, men det värdefullaste var ett kuvert med två biobiljetter och ett kort där det stod ”Det där gjorde du bra”, säger Mats Danielsson, känd från tv som Etikettdoktorn.
Foto: Alamy
Foto: Alamy

”Ta chansen att visa medarbetarna uppskattning! Det är julens viktigaste budskap på arbetsplatsen”, säger vett-och-etikettexperten Mats Danielsson.

Publicerad

Det måste inte vara julfirande. Det viktiga är att fira det gångna arbetsåret, anser Mats Danielsson. Det handlar om att synliggöra medarbetarna, säger han och hänvisar till forskning som visar att den som känner sig negligerad kan bli aktivt oengagerad på jobbet. Medan engagemanget ökar dramatiskt om någon talar om för dig att du gör ett bra jobb.

– Julen är ett bra tillfälle att visa uppskattning för det jobb som medarbetarna lagt ner under året, även om det inte alltid blev så bra.

Även i dåliga tider ska man fira, anser Mats Danielsson.

– Gör det på ett anpassat sätt, som catering på jobbet i stället för julbord på dyraste restaurangen.

Knytkalas?

– Absolut inte, det vore för snålt. Har du anställda måste du ta hand om dem. De är din investering. Visa att de är en värdefull resurs.

Hur gör man med bemanningsanställda och vikarier?

– Har de varit anställda en längre tid tycker jag att de ska få ta del.

Fira rätt i juletid

Etikettdoktorn sätter plus och minus på jobbfiranden.

Julfest

+ Det är roligt att träffas under avslappnade former. Gärna bordsplacering, det kan vara värdefullt att folk lär känna varandra mer. Sprid ut pratkvarnar och tystlåtna.

– Risken finns att folk spårar ur. Någon kanske tar chansen att under alkoholens inverkan säga sanningen till chefen.

 

Julpeng till välgörande ändamål

+ Allt fler anställda är nog förespråkare för det och känner stolthet över sin arbetsplats, som skänker till goda syften.

– Risken finns att några är negativa till ändamålet i fråga. Det gäller att välja med omsorg. De som är vana vid att få bra julgåvor kan sakna dem.

 

Glögg på jobbet

+ Allt som syftar till att skapa gemenskap är bra.

– Alkoholfrågan är känslig. Det kan finnas någon i gänget som inte tål alkohol eller är emot att det serveras alkohol på jobbet. Det måste alltid finnas ett alkoholfritt alternativ, det är bedrövligt annars.

 

Julklappar

+ Alla tycker om att få någonting och känna sig uppskattade.

– Det är svårt att göra ett riktigt genomtänkt val, som gör alla nöjda.

 

Julfika

+ En längre gemensam paus med förstärkt julfika är en trevlig idé.

– Man tar folk ur produktionen under tiden fikat pågår.

 

Gå på show

+ Det är kul att dela en upplevelse. Det största värdet ligger i uppmuntran, att man får något för ett bra jobb. Vill du förstärka gemenskapen så kan du göra något före och efter också.

– Det finns alltid några som inte gillar artisterna i fråga. Det kan bli en dyr aktivitet, men är sannolikt en investering på sikt, det lönar sig med en sammansvetsad personal.

 

Julkryssning

+ Härligt att uppleva något tillsammans som inte är vardagen.

– Det sticker i ögonen om det är en utsatt bransch eller offentliga medel. De som inte har möjlighet att följa med på grund av barnvaktsproblem eller så kan bli sura och avundsjuka.

 

Julbord

+ Det är trevligt och uppskattat och gott, åtminstone de första två, tre gångerna.

– Kan vara knepigt för veganer och vegetarianer, överkänsliga och allergiska.