Samhälle

Haverikommissionen granskar nya Estoniauppgifter

Bild ur ny dokumentärserie på ett hål i skrovet på Estonia, som sjönk 1994. Hålet är enligt uppgifterna i dokumentärserien, producerad av Dplay, fyra meter högt och har tidigare delvis ha legat dolt mot sjöbottnen. Foto: Dplay/TT
Bild ur ny dokumentärserie på ett hål i skrovet på Estonia, som sjönk 1994. Hålet är enligt uppgifterna i dokumentärserien, producerad av Dplay, fyra meter högt och har tidigare delvis ha legat dolt mot sjöbottnen. Foto: Dplay/TT
Grafik: Jonas Askergren Fakta: Ny Teknik Källa: Haverikommissionens slutrapport, Aftenposten
Grafik: Jonas Askergren Fakta: Ny Teknik Källa: Haverikommissionens slutrapport, Aftenposten
Hålet i skrovet upptäcktes av Discoverys dokumentärfilmare. Foto: DPLAY/TT
Hålet i skrovet upptäcktes av Discoverys dokumentärfilmare. Foto: DPLAY/TT
Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Jessica Gow/TT
Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Jessica Gow/TT

Statens haverikommission tittar nu närmare på de nya uppgifter som kommit fram om passagerarfärjan Estonia som förliste 1994, skriver Aftonbladet. Samtidigt slår statsminister Stefan Löfven (S) ifrån sig kritik från Estland om att Sverige ljuger om Estonia.

Publicerad

– Vi känner till att filmerna har publicerats, och vi tittar naturligtvis på dem för att bedöma vad det är för uppgifter och vad det eventuellt kan leda till, säger Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör på haverikommissionen, till TT.

Utesluter ingenting

En ny dokumentärfilm visar ett stort hål i fartygets skrov, fyra meter högt och som legat dolt mot sjöbottnen.

Det rör sig inte om någon formell utredning, understryker Jonas Bäckstrand.

– Vi har inte fått någon form av uppdrag, men vi är den myndighet i Sverige som utreder sjöolyckor och det är klart att vi ska titta på ett sådant material, det är nya uppgifter.

Man för också samtal med Estland och Finland, säger Bäckstrand.

– Naturligtvis samtalar vi om den här frågan. Man kan konstatera att utrikesministrarna i de tre länderna i måndags kom överens om att bevisning av någon form av väsentlighet ska granskas av de här länderna gemensamt.

Estlands tidigare statsåklagare och Estoniautredare Margus Kurm sade häromdagen att han utifrån dessa nya uppgifter tror att fartyget Estonia förliste på grund av en kollision med en ubåt.

Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Jessica Gow/TT
Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Jessica Gow/TT

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att regeringen tar uppgifterna på största allvar och inte utesluter någonting i form av utredningsåtgärder.

– Men vi vill att expertmyndigheten tittar på det här, säger han.

"Bra dialog"

De senaste dagarna har en del hårda ord hörts från Estland, bland annat anklagelser om att Sverige ljuger.

– Sverige ljuger inte om Estonias förlisning. Jag vill inte bidra till en ökad konflikt, utan jag har en bra dialog med min motsvarighet i Estland – Jüri Ratas – och vi har kontakt i frågan. Jag tycker att det är viktigt att vi samarbetar, säger Löfven.

På en fråga om Löfven kan tänka sig nya dykningar svarar han:

– Vi kan inte börja med att säga vad man ska göra och inte göra, låt expertmyndigheten titta på de här bilderna.

Estland flaggstat

Han säger dock bestämt nej till att ändra i gravfridslagen, som hindrar både privata och offentliga dykundersökningar vid platsen från Sverige, Estland och Finland.

Jonas Bäckstrand på Statens haverikommission säger att nästa steg inte i första hand är upp till Sverige.

– Man ska komma ihåg att Estland är flaggstat, i det avseendet ligger bollen hos Estland i första hand.

Hålet i skrovet upptäcktes av Discoverys dokumentärfilmare. Foto: DPLAY/TT
Hålet i skrovet upptäcktes av Discoverys dokumentärfilmare. Foto: DPLAY/TT

Fakta: Den stormiga natten som slutade i Estoniakatastrof

Den 28 september 1994 förliste passagerarfärjan Estonia i Östersjön och 852 människor miste livet.

Katastrofen har satt djupa spår i människors medvetande, utretts i olika instanser, skildrats flitigt i populärkulturen och är fortfarande föremål för rättsprocesser.

Här är korta fakta om vad som hände under stormnatten och vad som sedan följde.

På kvällen den 27 september 1994 lämnade bil-, och passagerarfärjan M/S Estonia hamnen i Tallinn med destination Stockholm. Klockan 00.24 svensk tid skickade färjan ut nödanropet mayday. En kort stund senare sjönk Estonia söder om finska Utö.

Tjugofem helikoptrar och fler än tio fartyg deltog i räddningsoperationen. Ytbärgare och besättningsmedlemmar arbetade under svåra väderförhållanden med vågor på upp till 15 meter. 94 döda plockades upp ur det kalla vattnet och från räddningsflottar. Bara 137 personer räddades.

Enligt de officiella siffrorna omkom 852 människor, av dem 501 svenskar.

Haverikommissionen

Estland, Finland och Sverige tillsatte 1995 en gemensam haverikommission som lämnade sin slutrapport i december 1997. Slutsatsen var att fästena och låsen till Estonias bogvisir var underdimensionerade. Bogvisiret slets upp under stormen och öppnade bogrampen. Estonia kantrade till följd av att stora mängder vatten forsade in på bildäck.

Haverikommissionen riktade viss kritik mot besättningen, bland annat för att farten inte minskades när de första tecknen kom på att något var fel. Estonia var dock formellt sjövärdigt, enligt kommissionen.

Svikna löften

När olyckan inträffade var Sverige mitt upp i ett regeringsskifte och både den avgående statsministern Carl Bildt (M) och den tillträdande Ingvar Carlsson (S) gjorde uttalanden som tolkades som löften om att de omkomna och färjan skulle bärgas. Men i december beslöt regeringen att inte bärga utan i stället täcka över Estonia och utlysa gravfrid. I mars 1995 fick Sjöfartsverket i uppdrag att täcka över Estonia men i juni 1996 avbröts övertäckningen.

Regeringen tillsatte 1997 en analysgrupp för att gå igenom hur samhället skötte hanteringen av Estoniakatastrofen. Analysgruppen kom fram till att politiker och myndigheter inte lyssnat till de anhöriga och rekommenderade 1998 att Sverige skulle försöka ta upp så många omkomna som möjligt. Den dåvarande ansvariga ministern, Mona Sahlin (S), reste till Finland och Estland, men fick inget stöd och den svenska regeringen beslutade återigen att inte bärga.

Rättsprocesserna

Trots ett antal polisutredningar och stämningar har ingen dömts som ansvarig för olyckan. En svensk förundersökning lades ner i februari 1999. Chefsåklagare Tomas Lindstrand motiverade det med att han inte kunnat finna att ett uppsåtligt brott varit orsak till olyckan. Inte heller ansåg han sig kunna utreda vårdslöshet i sjötrafik eftersom ansvariga befäl omkom när fartyget sjönk.

Ett tusental anhöriga till offer stämde det franska klassningssällskapet Bureau Veritas, som certifierade Estonia, och det tyska varvet Jos L Meyer-Werft som byggde henne men en fransk domstol sade i juli i 2019 nej till skadeståndskravet och ansåg att företagen inte bär ansvar för att hon sjönk.

En förvaltningsdomstol i Estland slog hösten 2019 fast att landets regering måste svara på frågor från anhöriga om orsaken till Estonias förlisning. Fallet har drivits av ett 90-tal svenskar som hoppas att domen ska leda till nya undersökningar av vraket.

Konspirationsteorierna

Under åren har en mängd olika teorier om orsaken till fartygskatastrofen frodats. Den tyska journalisten Jutta Rabe förde i filmen Baltic Storm fram teorin att Estonia sprängdes av någon hemlig, troligtvis rysk, organisation. Ombord ska det ha funnits två lastbilar med utrustning till det amerikanska robotförsvaret. Lasten kan senare ha bärgats av en hjulförsedd ubåt enligt Rabe, som lät genomföra dykningar vid vraket.

Efter haveriutredningen avslöjades att Estonia använts för att smuggla krigsmateriel från forna Sovjetunionen till väst. Enligt svenska myndigheter var det dock inte fallet vid fartygets sista resa, men avslöjandet ses ändå som en bekräftelse för de som har alternativa teorier.

Nya uppgifter

I en dokumentärserie som släpps den 28 september 2020 framkommer nya uppgifter om Estonia. I "Estonia – fyndet som ändrar allt" har man filmat ett stort hål i skrovet, som enligt dokumentärserien ska vara fyra meter högt och tidigare delvis ha legat dolt mot sjöbottnen. Filmbilderna är tagna med en dykrobot.

Sverige, Finland och Estland har meddelat att man gemensamt ska utvärdera de nya rönen.

"Våra länder kommer att föra ett nära samarbete i frågan och arbetet ska ledas av flaggstaten Estland", står det i ett gemensamt uttalande.