Krönikor

Vestberg, förklara din nya strategi!

Helen Ahlbom är reporter på Ny Teknik.
Helen Ahlbom är reporter på Ny Teknik.
Hans Vestberg, Ericsson Foto: Johan Jeppsson / IBL Bildbyrå / All Over Press
Hans Vestberg, Ericsson Foto: Johan Jeppsson / IBL Bildbyrå / All Over Press

KRÖNIKA. Hans Vestberg, dina anställda behöver ett bättre underlag för att själva kunna bestämma om de tror på bolaget och vill vara kvar, skriver Ny Tekniks telekomreporter Helen Ahlbom.

Publicerad

Ericssonchefen Hans Vestberg har haft det tufft i media den senaste tiden.

Hans höga bonus har ifrågasatts liksom jobbet som svensk OS-general och företagets jetplan. SvD har också rapporterat om misstankarna om korruption mot en av bolagets mångåriga Asienchefer.

Det är förstås rätt och riktigt.

Men jag tycker också att Ericssons nya strategi bör diskuteras. Är det någon som förstår den? Och i så fall, är det den rätta vägen? Hur långt har man kommit med genomförandet?

Det har inte bara konsekvenser för bolagets aktieägare. Telekomjättens vägval har stora konsekvenser för hela Sverige.

Ericsson är landets största exportör, en av landets största arbetsgivare och har överlägset flest anställda som jobbar med forskning och utveckling.

Ingen tror väl längre att framgångsrika storföretag lever för alltid? Se bara vad som hände med världens största mobiltelefontillverkare och konsekvenserna som detta förde med för Finland.

Hösten 2014 bestämde sig Ericssons ledning för en ny inriktning. Då sa Vestberg att 20-25 procent av Ericssons omsättning ska komma från icke-operatörer 2020. Det är en tuff ambition. För tio år sedan var andelen 6 procent.

Hur stor andelen är i dag vill inte Ericsson uppge. Och det är allvarligt.

Enligt Vestberg & Co finns de nya chanserna att växa snabbt hos nya kunder: Tv- och medieföretag, process- och kraftföretag samt offentlig verksamhet som rör skola, hälsovård, trafiksystem och säkerhet.

Ericssonchefen bettar alltså på att 20-25 procent av omsättningen kommer från dessa nya kunder redan 2020. Med dagens omsättningsnivå betyder det ungefär 50-60 miljarder kronor. Det är inte småpengar och det är inte långt till 2020.

Målet kvarstår, uppger pressavdelningen (och påpekar att även patentintäkter ingår i 20-25 procentsambitionen). Men hur stor försäljningen till de nya kunderna är, vill man alltså inte berätta. Det borde vara en självklarhet.

Om Vestberg har börjat fundera på en annan strategi, så är det hög tid att berätta om den. Den nya organisationen, som han lanserade i april, och som införs 1 juli tyder på det. Det förefaller som han vill integrera moln- och ip-satsningen mer i kärnverksamheten. Eller?

Är Ericsson på väg att återgå mer till sin kärna, basstationerna, på samma sätt som nya Nokia gjort och som åter gjort dem till en spelare att räkna med? Det skulle många Ericssoningenjörer som jag har varit i kontakt med uppskatta. De har under flera år sett hur radiokompetensen på radionätet nedprioriterats.

Redan för tre månader sedan stod det klart att nya besparingar diskuterades av Ericssons högsta ledning.

– Vi har högre beredskap än vanligt för att se om vi behöver göra mer. För vi måste vara konkurrenskraftiga, sa Hans Vestberg i samband med presentationen av första kvartalsrapporten den 21 augusti.

Något konkret beslut var den gången inte fattat, men det var tydligt att den mediatränade koncernchefen ville göra sin organisation beredd på kommande hårda tider.

Så att ledningen förbereder för ännu ett sparprogram kan knappast komma som en överraskning. Men storleken är osäker, liksom konsekvenserna. SvD rapporterar i dag om att 25 000 anställda kan beröras av kommande åtgärder.

Med dagens kursras och kommande sparprogram så räknar kanske Cisco åter på ett köp av hela eller delar av Ericsson.

Osäkerheten kring Sveriges största FoU-motor har aldrig varit större. Vart är bolaget på väg?

Hans Vestberg, dina anställda behöver ett bättre underlag för att själva kunna bestämma om de tror på bolaget och vill vara kvar.

Gilla Ny Teknik på Facebook