Krönikor

Ketchupeffekt i it-branschen

Helen Ahlbom, telekomreporter.
Helen Ahlbom, telekomreporter.

KRÖNIKA. Förändring tar ofta längre tid än vi tror. Även på internet. Jonas Birgersson grundade Bredbandsbolaget 1998 med visionen att alla hushåll snart skulle ha fiber. Han överskattade förändringstakten å det grövsta.

Publicerad

Men plötsligt händer det. En miljon svenska hushåll har numera fiber, och det är bara början, enligt nutidens entusiaster.

Först kommer ingenting, sedan ingenting, och sedan tar det en väldig fart.

Jag är en ”late adopter” och har adsl med en hastighet på bara 12 Mbit/s. För tio år sedan hade det varit en imponerande hastighet. Sommaren 2002 hade bara 2,6 procent av svenska hushåll bredband på 2 Mbit/s eller mer. Då var det uppringt internet som gällde.

Tio år senare har 44 procent av alla hushåll 10 Mbit/s, och mer än var tionde har skaffat sig 100 Mbit/s. Och regeringens ambition är att 90 procent av hushållen ska ha tillgång till 100 Mbit/s år 2020.

Jonas Birgersson har 10 Gbit/s till sin bostad. Han anser sig behöva det. För att kunna använda telefon, tv, spel och mängder av sensorer, förklarade han för mig häromveckan. Undrar om jag tycker detsamma om tio år?

Även användningen av ip-telefoni har tagit ordentlig fart, efter en trög start.

För tio år sedan var det 20 000 svenskar som använde nätet för sina fasta telefonsamtal.

Sommaren 2012 är det annorlunda. Då har 1,4 miljoner anammat tekniken.

Ip-telefoni står nu för en tredjedel av alla fasta telefonabonnemang, enligt Post- och telestyrelsens senaste statistik.

På väg att explodera är också tv-distribution via bredband. SVT Play startade 2006, och samma år stod ip-tv för 2 procent av alla digitala tv-abonnemang. Sex år senare, sommaren 2012, är andelen 21 procent och 600 000 svenskar har skaffat sig ett ip-tv-abonnemang, enligt Post- och telestyrelsens senaste marknadssiffror. I höstas lanserade Netflix och HBO sina tjänster över nätet, vilket väntas ge avtryck när de nya marknadssiffrorna kommer inom kort.

Branschen väntar på att ip-tv ska bli allmängods. I år eller nästa.

En av Ericssonchefen Hans Vestbergs återkommande kommentarer om it- och telekombranschen är att ”vi överskattar förändringstakten de närmaste två, tre åren, men underskattar den på tio års sikt”.

Lite ketchupeffekt, alltså.