Industri

Svensk nominerad till stort uppfinnarpris

Pål Nyrén Foto: Heinz Troll
Pål Nyrén Foto: Heinz Troll

KTH-forskaren Pål Nyrén har som enda svensk chans att vinna Europeiska patentverkets stora uppfinnarpris. Han nomineras för sin revolutionerande metod att läsa av dna.

Publicerad

Analysen av dna har under det senaste decenniet genomgått en svindlande utveckling. När den första kartläggningen av människans dna genomfördes i det stora HUGO-projektet var kostnaden i miljardklassen.

I dag - drygt tio år senare - kostar en komplett dna-analys av en individ mindre än 50 000 kronor.

KTH-forskaren Pål Nyrén har haft en nyckelroll i denna utveckling. I slutet av 1990-talet utvecklade han en helt ny metod för att läsa av de genetiska "bokstäverna" A,T,C och G som arvsmassan är uppbyggd av.

Metoden, som kallas pyrosekvensering (på engelska pyrosequencing) gjorde att DNA-analyserna kunde göras både snabbare, enklare och billigare.

För utvecklingen av tekniken nomineras han nu till Europeiska patentverkets, EPO:s stora uppfinnarpris.

-Fantasiskt roligt, säger han till Ny Teknik.

Pål Nyrén, i dag professor i biokemi på KTH, berättar att han fick idén redan på 1980-talet. På den tiden var det både krångligt och tidsödande att läsa av den genetiska koden. Forskarna var dessutom tvungna att hantera radioaktiva ämnen.

Pål Nyrén kom på att man kunde använda ett enzym, hämtat från eldflugan, som blixtrar till och därmed avslöjar när en viss genetisk bokstav fäster på en viss plats i dna-kedjan. Blixten fångas av en kamera.

-Jämfört med Sanger-metoden (den metod som då användes för dna-sekvensering, reds anm) var den extremt enkel. Det gjorde att den också passade bra för att industrialiseras, säger Pål Nyrén.

Tillsammans med kollegorna Mathias Uhlén och Mostafa Ronaghi lämnade han in en patentansökning och startade företaget Pyroseqencing för att bygga analysinstrument. Ett genombrott kom 2004 när det amerikanska bioteknikföretaget 454 köpte licens på tekniken för storskalig sekvensering.

I dag ägs 454 av medicinjätten Roche och instrument med Pål Nyréns teknik står på labb runt om i hela världen och sprutar ur sig dna-analyser.

Pyrosekvensering används även för att diagnos av bland annat genetiska sjukdomar. Då analyseras bara en avgränsad del av dna och instrument för den här typen av analys säljs genom det tyska bioteknikföretaget Qiagen där Pål Nyrén är vetenskaplig rådgivare.

Hela marknaden för dna-analysutrustning värderas i dag till drygt 10 miljarder kronor om året och växer snabbt. Många nya företag försöker också ta sig in på marknaden med nya, ännu snabbare och billigare metoder.

Annat var det i slutet av 1980-talet när Pål Nyrén sökte pengar för sin nya idé.

-Det var ingen som trodde på det, men jag visste att principen fungerade, säger han och berättar att han fick använda kvällar och helger för utvecklingen.

Han ser fortfarande en stor utvecklingspotential för tekniken, till exempel för att studera mutationer.

Analysen av dna ger överlag fantastiska möjligheter till ny kunskap. Pål Nyrén nämner till exempel kopplingen mellan genetik och miljö- ett område som kallas epigenetik.

Europeiska patentverkets (EPO) uppfinnarpris, European Inventor Award, delas ut i ett antal olika klasser. Pål Nyrén är den enda svensk som nominerats till årets priser och han tävlar i klassen för små och medelstora företag. Samtliga nominerade finns på EPOs hemsida. Priset har delats ut årligen sedan 2006.