Innovation

Elektroniken får skörda sin energi själv

ÅACs elektronik klarar tuffa förhållanden. Nu ska trådlösa sensorer, som skördar sin egen energi, övervaka flygmotorer. Här gör Peter Nilsson värmeprover under vakuum.
ÅACs elektronik klarar tuffa förhållanden. Nu ska trådlösa sensorer, som skördar sin egen energi, övervaka flygmotorer. Här gör Peter Nilsson värmeprover under vakuum.

ÅAC Microtec och Volvo Aero har hakat på en het trend: att skörda spillenergi. Trådlösa sensorer i flygmotorer ska drivas med energi från omgivningen.

Publicerad

Fenomenet kallas energy harvesting, energiskörd, och är en växande trend i forskarvärlden. Men även industrin satsar. Ett exempel är Uppsalaföretaget ÅAC Microtec, som tillsammans med Volvo Aero utvecklar ett trådlöst system av sensorer för att övervaka flygmotorer.

Att låta batterier driva sensorerna är inget lockande alternativ. Det är trångt i gasturbinen, och batterier som tål de höga temperaturerna är dyra. Vanligt kablage är också för dyrt och komplext.

Därför får elektroniken i stället skörda sin egen energi. I en flygmotor finns en hel del tänkbara kraftkällor, med tanke på att det skakar, roterar och är varmt. Men ÅAC är hemlighetsfulla.

- Nej, vilken sorts energi vi utnyttjar får vi inte avslöja, säger Peter Nilsson, som är projektledare på ÅAC Microtec.

De tekniska utmaningarna för sensornät i extremt tuffa miljöer kan företaget prata desto mer om. Miniatyriserad, robust elektronik för exempelvis flyg- och rymdtillämpningar är ÅACs affärsidé.

Samarbetet med Volvo Aero är företagets första satsning på att utnyttja energi från omgivning. Målet är att kunna övervaka en lång rad parametrar i flygmotorer som temperaturer, töjning, vibrationer och tryck.

- Det blir mycket billigare och enklare att montera än de system med kablar som används för att utveckla och testa flygmotorer i dag, säger Peter Nilsson.

Tanken på sikt är att elektroniken även ska övervaka motorn i drift. Det öppnar nya möjligheter att minska kostnader och öka säkerheten. Underhåll kan göras utifrån vissa styrparametrar i stället för vid förutbestämda tidsintervall och man kan optimera motorn mer effektivt. I projektet, som delvis finansieras av statliga Vinnova, deltar även Uppsala universitet.

ÅACs vd Mats Magnell tycker att energiskördande är en intressant trend och räknar med fler projekt i framtiden.

- Allt fler vill placera ut sensorer och elektronik på alla möjliga och omöjliga ställen för att kunna mäta på olika saker. Det kräver miniatyriserad elektronik och smarta energilösningar, säger han.