Energi

(L) kritiseras efter avhopp från energisamtalen

Energiminister Ibrahim Baylan (S). Foto: TT
Energiminister Ibrahim Baylan (S). Foto: TT

Liberalerna har hoppat av de pågående förhandlingarna mellan regeringen och de borgerliga om energipolitiken. Skälet är att liberalerna motsätter sig en förlängning av elcertifikatsystemet.

Publicerad

– Vi står fast vid alliansens energiöverenskommelse. Där sades det väldigt tydligt att elcertifikaten skulle upphöra 2020, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till Dagens Nyheter.

Energiminister Ibrahim Baylan (S), tycker att Liberalernas agerande är oansvarigt.

”Jag beklagar att Liberalerna valde att lämna förhandlingarna. Svensk energiförsörjning är för viktig för att ta kortsiktiga politiska poänger. Nu är det viktigt att övriga borgerliga partier är med och tar ansvar för att hitta en blocköverskridande energiöverenskommelse som håller över tid. Det skulle ge goda och långsiktiga förutsättningar för industrin och energisektorn”, skriver Baylan i en skriftlig kommentar till Ny Teknik.

De övriga allianspartiernas energipolitiska talespersoner har inte gått att nå för kommentar, men Centerpartiets Rickard Nordin har till Dagens Nyheter sagt att ”Liberalerna bryter både mot vår energiöverenskommelse och mot alliansens valmanifest (…) På något sätt ska vi se till att det byggs ut ny förnybar energi, det har också liberalerna skrivit under på.”

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om energi!