Fordon

Svensken i Teslas ledning: ”Batterier gör dig oberoende av elnätet”

För tillverkning av batterier till både bilar och fristående energilager bygger Tesla en jättefabrik i Nevada. Foto: Tesla
För tillverkning av batterier till både bilar och fristående energilager bygger Tesla en jättefabrik i Nevada. Foto: Tesla
Peter Carlsson Foto: Jessica Brandi Lifland
Peter Carlsson Foto: Jessica Brandi Lifland
Teslas hembatteri för att lagra solel. Foto: Tesla Energy
Teslas hembatteri för att lagra solel. Foto: Tesla Energy

Batterier för att lagra energi i hem och på företag gör dig oberoende av elnätet och påskyndar övergången till ett fossiloberoende samhälle. Det säger Peter Carlsson, Teslas svenske logistikchef.

Publicerad

Elbilstillverkaren Tesla lanserade i slutet av förra veckan sina omtalade energilagringssystem. Teslas vd Elon Musk visade upp både ett mindre batteri för hemmabruk och större system för företag. I första hand är de tänka för att lagra solel från solpaneler så att energin kan utnyttjas under perioder då solen inte lyser. Ny Teknik bad Peter Carlsson, inköps- och logistikchef på Tesla svara på några frågor om de nya batterierna.

Varför gör ni detta?

– För batterierna möjliggör effektiva energinät baserat på förnyelsebar energi och kan därmed påskynda övergången från vårt fossila energiberoende.

Hur ser kopplingen ut mellan det nya batteriet och era bilbatterier?

– Båda är baserade på samma typ av celler och moduldesignen för att ladda upp och ladda ur batterierna är väldigt lik. Då vi redan är världens största konsument av denna typ av battericeller har vi givetvis skalfördelar.

Batterierna går redan att beställa på er hemsida, men börjar skeppas först om några månader. Säljer ni dem globalt från start? När kommer de gå att beställa i Sverige?

– Vet inte när vi börjar skeppa till Sverige men generellt brukar vi kunna skeppa till Europa ett till två kvartal efter vi lanserat i USA.

Tänker du installera batterilagringssystemet på ditt sommarställe i Sverige?

– Troligt, först skall jag sätta upp en hemma här i Palo Alto.

Elon Musk nämnde på presskonferensen att ni skulle använda de stora batterierna för att lagra el från solcellerna på taket på er nya stora batterifabrik. Vet du hur stor del av elförsörjningen i den nya fabriken som ska komma från solceller, och hur stor kapacitet på batterierna ni kommer att använda i fabriken?

– Gigafabriken skall på sikt helt drivas av sol och vindkraft, det vill säga den skall vara helt koldioxidneutral.

Elon Musk jämförde batterierna och vanliga elnätet med mobiler och fasta telenätet. Kan du utveckla det?

– Vad han menade är att med batterier så behöver energinät inte längre vara ihopkopplade som de är idag. Problemet i dag är ju att många förnyelsebara källor som sol och vind inte genererar energi konstant, men om man kan lagra energin så är du ju inte längre beroende av att vara uppkopplad till elnätet.

Läs en längre intervju med Peter Carlsson i veckans nummer av Ny Teknik som kommer ut den 6 maj.

Teslas batterier

  • Batteriet för hemmabruk kommer i två storledar på 7 respektive 10 kWh.
  • Båda innehåller litiumjonbatterier och har en garanterad livslängd på tio år. Flera batterimoduler kan kopplas ihop för ökad kapacitet.
  • Priset är motsvarande 25 000 kronor för det mindre batteriet och 29 000 kronor för det större.

Mer information hittar du här