Zeppelinaren som mäter Europas luft

2012-05-14 07:00  

De närmaste dagarna lyfter ett luftskepp fulladdat med mätutrustning. Zeppelinaren ska analysera luftkvaliteten över Europa. Första resan går till Nederländerna. Nästa år är det Sveriges tur.

Mätningarna görs inom EU-projektet Pegasos, som ska studera luftkvaliteten i tre stycken flera veckor långa expeditioner. Luftskeppet, en 75 meter lång Zeppelin NT, är lastat med drygt ett ton mätinstrument och ska flyga på en höjd av 100 till 1?000 meter.

Projektet ska studera förekomsten av småpartiklar och hur föroreningar bryts ner kemiskt i detta atmosfärskikt.

Första resan går från Friedrichshafen till Cabauw, strax söder om Ams­terdam. I juni startar nästa expedition, en fem veckors resa söderut till Bologna. Som Ny Teknik tidigare berättat blir det Sveriges tur nästa år, som en del av en två månader lång resa som slutar i Hyytiälä i Finland.

Enligt ledningen för projektet har zeppelinaren flera fördelar. Den kan röra sig upp och ner genom lufthavet över samma fläck på marken, den är lastdryg och kan vara uppe i luften i ett dygn i sträck.

Halvstyv cigarr

Precis som gamla tiders zeppelinare är luftskeppet byggt i Friedrichshafen, av företaget ZLT Zeppelin Luftschiffsteknik. Dess imponerande mått och cigarrliknande form påminner också om de gamla farkosterna.

Men tekniskt sett skiljer det sig markant från sina föregångare. Tillverkaren kallar typen semirigid, halvstyv, till skillnad från de helt stela gamla zeppelinarna och de mjuka småluftskepp som bland annat tillverkats av Goodyear.

Skeppet har ett inre skelett med triangulärt tvärsnitt av längsgående aluminiumprofiler och spant i kolfiberkomposit. Gondol, styrfenor och drivmotorer är monterade direkt på skelettet. Ytterhöljet är gastätt och fyllt med helium med ett övertryck på cirka fem millibar.

Det regleras genom interna ”luftkuddar” som kan fyllas på eller tömmas när atmosfärtrycket förändras. Zeppelinaren manövreras med tre vridbara propellrar, dessutom finns ytterligare en fast propeller i aktern.

Skeppets egenvikt är cirka ett ton och det kan ta nära det dubbla som nyttolast. Besättningen är två piloter, skeppet kan ta upp till 12 passagerare.

Zeppelin NT

Längd: 75 meter.

Max bredd: 19,5 meter.

Maxhastighet: 125 km/h.

Högsta flyghöjd: 2 600 meter.

Räckvidd: 900 kilometer.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt