Energi

Ygeman: Säkrad el – men räkna med höga elpriser i vinter

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S). Arkivbild. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Energiminister Anders Ygeman (S) tror att konsumenterna får räkna med lite höga elpriser över vintern. Men tillgången på el ska vara säkrad bedömer han.

Publicerad

– Svenska kraftnät bedömer att det ser positivt ut, att vi kommer att klara den här vintern, säger energiministern i samband med en pressträff i Regeringskansliet.

Han återkommer till att Sverige inte har någon brist på el men att det mesta av produktionen sker i ett område och konsumtionen i ett annat.

För dålig överföringskapacitet

– Det största problemet vi har nu är att vi har väldigt stor produktion i norra Sverige och väldigt hög elkonsumtion i södra Sverige. Då uppstår effektbrist och därför behöver vi se till att ha mer elproduktion i södra Sverige och bättre överföringskapacitet mellan norr och söder.

Det är inget man löser på en vinter? Hur lång tid tar det?

– Vi har ju redan börjat, vi har fått Sydvästlänken på plats som en viktig överföringslänk. Men vi har fått lite nya flöden i elsystemet som gör att man inte kan använda den länken lika mycket som det var tänkt.

Men något som har påverkat produktionen i höst till en del är att magasinen för vattenkraften har haft lägre nivåer än vanligt och att det i september blåste betydligt mindre än vad det brukar. Mindre kärnkraftsproduktion har också spelat in.

Anders Ygeman framhåller att regeringen genom Svenska kraftnät kraftigt ökar investeringarna i stamnäten. I förra veckan gick regeringen vidare med ett förslag som syftar till att Svenska kraftnät ska bygga ut stamnäten till havs för att vindkraftoperatörer enkelt ska kunna ansluta nya projekt.

– Det kommer också att ganska snabbt bidra till bättre elförsörjning, hävdar energiministern.

Medborgare pressas

Europa och miljoner EU-medborgare pressas hårt av stigande energipriser, till stor del en effekt av stigande priser på naturgas, en energikälla som används mycket mer på kontinenten.

EU-kommissionen pekade i förra veckan ut sätt som medlemsländerna kan underlätta för konsumenterna att klara de högre energi- och elnotorna. Kommissionen visade på tillfälligt sänkta skatter, rena pengar till hushållen eller företagsstöd. Men Sverige avser inte att nyttja något ur den verktygslådan, enligt Anders Ygeman.

– Vi har ju inte alls sett samma påverkan på energipriserna i Sverige som på kontinenten, säger han men tillägger att om något oförutsett skulle ske så får regeringen då överväga läget på nytt.

Han framhåller, i likhet med bland andra finansministern, att många kommer att få sänkt inkomstskatt nästa år som mildrar effekten av ökade priser på el, bensin och diesel.