Wood fixade miljardaffärer över Atlanten

2009-01-16 13:28  
Michael Wood håller baby - listan över 52 svenska cleantech-företag - hårt i handen.

USA-ambassadören Michael Wood lyfter i dag fram tolv konkreta resultat av sitt arbete med att koppla ihop amerikanskt kapital med svensk miljöteknik. Hans projekt One Big Thing har genererat miljardaffärer över Atlanten.

I dag tackade ambassadör Wood näringsminister Maud Olofsson för ett gott samarbete under de två och ett halvt år som han varit USA:s representant i Sverige.

I helgen packar han väskorna och flyger på måndag hem till Washington. Om en eller två månader kommer efterträdaren, som ännu inte är utsedd av den nye presidenten.

Tolv success stories
I sitt tacktal nämnde han listan på 52 unga, svenska energi- och miljöteknikföretag där något eller några skulle kunna skapa en ny svensk världssuccé som trepunktsbältet eller katalysatorn.

Han lyfte särskilt fram tolv projekt som blivit stora succéer.

1.Ageratechs biodiesprocessorsom lyckats ta sig in i USA med hjälp av Seattlebolaget E3 Energy Partners.

2. Picoterm, Chematur och Ageratechhar knutit kontakter med Arkansas Green Valley Network, som besökte Sverige i höstas.

3. Samarbetsavtalmellan Sverige och USA om gemensam forskning om biobränslen och energieffektivisering. En gemensam arbetsgrupp har tillsatts.

4. Chemrechs avtalmed Michaganföretaget New Pages om att installera Chemrecs teknik för förgasning av svartlut.

5. Fulbright-professurenpå Chalmers.

6. Volvo ABoch US Department of Energy samarbetar om utveckling av bland annat biodieseldrivna hybridmotorer för tunga lastbilar.

7. Världsbankens Clean Technology Fundför överföring av klimatneutral teknik till utvecklingsländer. Sverige och USA sitter i styrelsen.

8. Swedish Biogasska bygga en biogasanläggning i bilstaden Flint i Michagan.

9. Swedish Biofuelshar fått pengar från det amerikanska försvarsdepartementets fond för att utveckla biobränsle för jetflyg.

10. Test Site Swedenfår pengar från US Department of Energy och Energimyndigheten för utveckling av plug-in-hybrider.

11. Ecoil, som gör brännolja av rapsfrö, har köpt produktionsutrustning från Clevelandföretaget Anderson Internation för sin nya oljefabrik.

12. Compowerhar inlett samarbete med Wilson Turbopower i Massachusetts för tillverkning av småskaliga gasturbiner.

Detta, plus alla andra affärer som initierats av Michael Woods projekt One Big Thing, har ett värde på 150-200 miljoner dollar, motsvarande uppemot 1,8 miljarder kronor.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt