Energi

Westinghouse vd: Naturligtvis tråkigt att det kan leda till utredning

Anläggningsskyddet brast på Westinghouse under 2010. Flera av de anmälda händelserna hos bränslefabriken gäller fysiskt skydd.

Publicerad

<p>Natten den 16 juli rullar ett åskväder över Västerås och orsakar strömavbrott i hela fabriken, där underhållsarbeten pågår. </p> <p>På grund av värmeböljan har vakterna kopplat in en fläkt i ett uttag som ska ge reservkraft åt datorskärmarna i bevakningscentralen vid bortfall av nät. </p> <p>Allt blir svart i centralen. </p> <p>Skärmarna som bevakar drift, staket och portar är nedsläckta i 42 minuter mitt i natten. Bara en skärm som bevakar en uppställningsplats fungerar. 81 driftslarm löses ut. Övervakningskameror längs staket och vid portar kan inte användas. </p> <p>Trots det går ingen vakt ut i ovädret för att undersöka att inga obehöriga slinker in. </p> <p>- SSMs bedömning är att vaktbolaget och arbetsledningen brustit i kompetens och att övervakningen inte varit kontinuerlig, vilket reglerna kräver, säger Lennart Frise, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten, som fortfarande utreder händelsen.</p> <p>Johan Hallén, vd på Westinghouse, beklagar incidenten med transporten av den otvättade Urenco-behållaren.</p> <p>- Det är naturligtvis tråkigt att vi anmälts till åklagare och att det kan leda till utredning. Men totalt sett har vi minskat antalet rapporterade säkerhetsincidenter 2010.</p> <p>Enligt honom har bolaget fortsatt fokus på säkerhet under 2011, i syfte att minska antalet inträffade händelser och olyckor. De som skedde 2010 har utretts internt och bolaget har vidtagit förbättrande åtgärder.</p> <p>Man förstärker också skyddsarbetet genom att under våren börja arbeta i en större säkerhetskommitté, där Johan Hallén själv hoppar in som ordförande.</p>

Ny Teknik har försökt att få kontakta anställda som utsatts för extra höga stråldoser i arbetet, men chefen för strålskyddet på Westinghouse, Henrik Björke, säger helt kort att:
-Vi uttalar oss inte.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här